S-a trezit si Termica: debransari ale rau-platnicilor de la 1 februarie si contracte individuale cu sucevenii

marți, 15 ianuarie 2013, 20:34
4 MIN
 S-a trezit si Termica: debransari ale rau-platnicilor de la 1 februarie si contracte individuale cu sucevenii

De la 1 februarie, Termica SA Suceava va debransa de la sistemul centralizat de termoficare mai multe scari unde se intalnesc situatii problematice cu rau – platnicii. Anuntul a fost facut, ieri, la sedinta cu presedintii si administratorii unor asociatii de proprietari, de catre directorul general al SC Termica SA Suceava, Ovidiu Dumitrescu. 

Este una din masurile pe care conducerea societatii sucevene de termoficare a anuntat ca vrea sa le ia in perioada imediat urmatoare, alaturi de cea a incheierii contractelor individuale. Dupa ce ani de zile au avut alte prioritati, acum, cand sunt cu un picior in groapa, cei de la conducerea societatii de termoficare incep sa ia niste masuri care sunt, cel putin pe fond, bune. Cu toate acestea, unele obiectii ale asociatiilor de proprietari par a fi sau chiar sunt intemeiate.

Discutiile au fost facute pe fondul diminuarii stocurilor de carbune la finele acestei luni si a cresterii galopante a datoriilor populatiei la societatea de termoficare. Din cauza ca aceasta situatie pune in pericol asigurarea incalzirii intregului municipiu sau, mai exact, a celor peste 22 de mii de locuinte racordate la reteaua de termoficare centralizata, directorul societatii Termica a spus ca se vede nevoit sa reia masurile care au fost luate in toamna si la care a renuntat in mare masura. „Nu putem periclita incalzirea a 22.500 de apartamente, pentru 100 de scari care sunt cu restante la plata", a spus Ovidiu Dumitrescu.

El a atras atentia ca daca ritmul de plati ramane unul nesatisfactor, nereusindu-se a se achita nici macar factura curenta, Termica nu va avea alta solutie decat sa recurga la masuri de intrerupere a furnizarii incalzirii si apei calde, chiar in plina iarna. Totusi, Ovidiu Dumitrescu a tinut sa precizeze ca nu este vorba de scari de bloc unde doar unul sau doi proprietari au datorii mari, restul fiind bun platnici, ci vor fi vizate, cel putin in prima faza, scarile de bloc care au restante foarte vechi si la care nu se constata nici macar intentia de plata. Chiar daca afirmatiile au fost facute la sedinta cu asociatiile de proprietari, care a avut loc inaintea celei cu furnizorul de carbune si unde au aparut sperante ca s-ar putea continua activitatea de furnizare a incalzirii, Ovidiu Dumitrescu a precizat ca masura sistarii energiei termice la rau-platnici va fi luata oricum.

Directorul general al Termica a cerut reprezentantilor asociatiilor de proprietari sa prezinte situatii detaliate cu scarile de bloc pe care se inregistreaza datorii foarte vechi. „Cerem sa ni se plateasca marfa pe care am livrat-o asociatiilor de proprietari, respectiv populatiei, in ultimul an", a mai spus Ovidiu Dumitrescu.

Totusi, unii presedinti si administratori de asociatii s-au aratat sceptici cu privire la unele masuri pe care vrea Termica sa le ia si au semnalat mai multe probleme, de la procesele foarte dificile si lungi in instanta pana la refuzul unor cetateni care au posibilitati financiare de a plati obligatiile pe care le au la asociatie. Unii sefi de asociatii de proprietari au semnalat faptul ca sunt situatii dificile si cu firmele care activeaza la parterul blocurilor si care nu achita corespunzator facturile, dar si cu unii rau-platnici care vin din cand in cand si mai platesc din restante, dar cer sa li se scada din debitul propriu – zis fara a mai veni apoi sa achite si penalitatile. Si in ce priveste echipele mixte de control cu oameni de la asociatie si de la Termica, unii presedinti de asociatii de proprietari s-au aratat sceptici, in vreme ce altii cum ar fi Nicolae Matasaru de la asociatia 23^27 a spus ca o lista cu datornici care au posibilitati ar putea fi facuta in circa trei zile.

Nici in ceea ce priveste cea de-a doua masura pe care Termica vrea sa o ia – incheierea de contracte individuale, nu au lipsit reprosurile si obiectiile. In primul rand in docuemntatia trimisa spre instiintare asociatiilor de proprietari apare una din cele mai controversate masuri cu putinta: preluarea datoriilor care au o vechime de cel mult doi ani. Asta in conditiile in care termenul general de prescriptie este de trei ani iar unele procese dureaza cel putin doi ani pentru a putea recupera din datorii. Asociatiile de proprietari au obiectii si fata de situatiile in care Termica vrea sa incheia aceste contracte cu reprezentanti ai asociatiilor de proprietari insa cheltuielile privind documentatiile, verificarile in teren samd nu vor fi suportate de societatea de termoficare, ci tot de asociatii.

In prezent, contractele valabile sunt cele intre Termica si asociatiile de proprietari. De aceea exista si semne de intrebare privind legalitatea unor masuri de genul „oprirea apei calde si/sau a caldurii la nivel de scara de bloc". Dincolo de aceste discutii, poate sterile, una din cele mai grave situatii este aceea ca acordurile individuale dintre proprietarii de locuinte si furnizorul de energie termica erau planificate a se face de peste cinci ani in urma, cand inca era o conjunctura economica mai favorabila decat acum pentru societatea Termica si pentru multi dintre suceveni. (Dan PRICOPE)

Comentarii