Sucevenii, din nou in topul restantierilor nationali la imprumuturile din banci

duminică, 11 ianuarie 2009, 20:13
4 MIN
 Sucevenii, din nou in topul restantierilor nationali la imprumuturile din banci

Ultima raportare a Bancii Nationale a Romaniei, cea aferenta lunii noiembrie a anului 2008 releva o noua escaladare a restantelor la creditele angajate de catre suceveni, mai ales la cele in moneda nationala.

S-a ajuns in acest fel ca, in numai 12 luni (noiembrie 2007 – noiembrie 2008), conform calculelor facute de Financiarul, sa se ajunga la o crestere de aproape trei ori a obligatiilor neachitate in lei, fata de media de 2,5 la nivel national. Astfel, ritmul anual de crestere a restantelor in lei in noiembrie 2008 a fost la nivelul judetului Suceava, cum se vede si in tabelul alaturat de 292,2% pentru judetul Suceava si ne plaseaza din acest punct de vedere pe locul cinci la nivel national. Numai judetele Salaj, Covasna, Mehedinti si Olt ne depasesc din acest punct de vedere, este drept acest din urma judet cu foarte mult, in sensul ca, potrivit datelor BNR sintetizate in tabelul alaturat, Oltul a avut in cele 12 luni luate in calcul un ritm anual de crestere a restantelor in lei de peste 1038%. In ceea ce priveste ponderea restantelor in lei in creditele angajate, judetul Suceava se plaseaza de asemenea pe un loc fruntas, cu un procent de 3,1%. Este drept ca si salariul mediu net al sucevenilor este mai mic decat in celelalte judete cu ritmuri mari de crestere a restantelor – 1027 lei, fata de 1327 media nationala. In plus ritmul anual al cifrei de afaceri in industrie pentru lunile ianuarie – octombrie 2008 a fost printre cele mai slabe din tara, la noi in judet inregistrandu-se o scadere a acestui indicator in primele zece luni ale anului trecut de -12,8%, o situatie nemaiintalnita de multi ani in Suceava. Pe acest fond – salarii printre cele mai mici din tara, cu cifra de afaceri industriala in scadere abrupta, este explicabila cresterea volumului restantelor, mai ales a celor la creditele in lei, de la o luna la alta.

Acestea releva ca si din punct de vedere al volumului restantelor atingerea aceluiasi  dezonorant loc  cinci (vezi tabel), la creditele in lei, are de asemenea cauzele ei.

In ceea ce priveste imprumuturile in valuta, sucevenii se afla de asemenea in prima parte a clasamentului restantierilor, numai ca, din punct de vedere al volumului sumelor neachitate, cu m se vede si in tabelul alaturat, ne situam dincolo de Top 10, mai precis pe a 13-a pozitie.

Cum au evoluat datoriile restante in ultima vreme in judetul Suceava

Datele facute publice saptamana trecuta de Banca Nationala a Romaniei pe site-ul propriu aferente lunii noiembrie a anului trecut, privind situatia creditelor angajate de populatie si agenti economici la bancile comerciale releva inca odata faptul ca  restantele la creditele angajate de suceveni din banci sunt intr-o crestere ingrijoratoare, de la o luna la alta. Potrivit situatiei prezentate de Banca Nationala a Romaniei vizand angajamentele pe care le are populatia la bancile comerciale, pentru fiecare judet in parte. intr-o singura luna, octombrie si noimebrie restantele la creditele in lei au crescut cu 6,8 milioane de lei in conditiile in care intre septembrie si octombrie, acestea au crescut cu 8,29 milioane lei noi, de la 49,62 milioane lei la 57,91 milioane lei iar in luna septembrie fata de august, cresterea a fost de 5,23 milioane de lei- de la 44,38 milioane la 49,62 milioane lei.

Acest volum al restantelor trebuie raportat la un volum total al creditelor angajate de suceveni care erau in luna octombrie de 2060, 47 milioane lei noi, cu o crestere realtiv mica fata de octombrie, cand volumul total al creditelor in lei a fost de  2052,16 milioane de lei noi.  

In ceea ce priveste creditele in valuta s-a inregistrat de asemenea o crestere semnificativa, intre lunile octombrie si noiembrie 2008, de 2,9 milioane lei noi, de la 14,79 milioane la 17,69 RON. Intre  septembrie 2008 si octombrie 2008, cresterea a fost mai mica, de 1,06 milioane lei, de la 13,73 milioane in echivalent valuta in septembrie, la 14, 79 milioane lei in octombrie, in conditiile in care cresterea dintre lunile anterioare – august – septembrie la credite in valuta a fost de1,36 milioane Ron – de la 12,37 milioane Ron la 13,73 milioane Ron in echivalent valuta. Si acest volum al restantelor trebuie raportat la un volum total al creditelor in valuta pentru luna noiembrie de 1351,84 milioane cu o crestere de 2,9 milioane fata de octombrie in echivalent lei.

Cresterea restantelor pe parcursul lunii noiembrie a anului trecut a fost totusi mai poderata in noiembrie fata de octombrie 2008, cand aceasta a fost mai mare cu 59% fata de septembrie iar cresterea aferenta lunii septembrie fata de august a fost de asemene cu 59% fata de cea inregistrata  luna predecenta la creditele in lei. Cat priveste creditele in valuta, cresterea s-a mai ponderat fata de cea inregistrata in luna de raportare precedente.

Lar nivelul restantelor aferente creditelor in lei angajate, sucevenii sunt cei mai "tari" toata Moldova. De remarcat ca urmatorul clasat dintre judetele Moldovei in acest nedorit top, unde noi ne aflam pe locul 5 la nivel national, se afla abia pe locul 15, este vorba de judetul Bacau. La creditele in valuta, unde ne situam pe locul 13 al restantierilor, am fost totusi surclasati cu o pozitie de judetul Neamt.

 

 

Sursa: Obiectiv de Suceava

Comentarii