Zece persoane ranite dupa ce microbuzul in care se aflau membrii Ansamblului Artistic „Strajancuta” s-a rasturnat, la Buzau

marți, 27 martie 2012, 19:59
4 MIN
 Zece persoane ranite dupa ce microbuzul in care se aflau membrii Ansamblului Artistic „Strajancuta” s-a rasturnat, la Buzau

Sapte copii si trei adulti au fost transportati la spitalul judetean din Buzau, inclusiv directoarea ansamblului „Strajancuta", invatatoarea Elisaveta Teleaga. Microbuzul apartine Centrului Cultural Judetean si a fost inchiriat de primaria Straja pentru a-i transporta pe membrii ansamblului la Bucuresti unde urmau sa faca inregistrari la Etno TV. Politia considera ca vinovat de producerea accidentului este soferul sucevean al microbuzului. 13 adolescenti aflati in microbuzul implicat in accident au fost dusi la sediul Protectiei Copilului Buzau pentru a fi consiliati, ulterior trei dintre acestia fiind trimisi la spital dupa ce au acuzat dureri de cap.

Ieri dupa amiaza, pe DN 1B, in judetul Buzau, s-a produs un grav accident de circulatie, un microbuz in care se aflau 21 de suceveni, majoritatea copii si adolescenti care sunt membri ai Ansamblului Artistic „Strajancuta" din comuna Straja dar si insotitorii acestora – directoarea Ansamblului, Elisaveta Teleaga, solista de muzica populara Adriana Bucevschi dar si seful Ansamblului Ciprian Porumbescu, Sorin Filip, rasturnandu-se dupa ce a fost lovit de un automobil. Evenimentul rutier s-a produs pe DN 1 B, aproape de intersectia cu DN 2 (E85), in judetul Buzau, in zona cunoscuta sub numele de "Hanul lui Tinta".

In urma impactului, opt persoane au fost ranite si au fost transportate cu opt ambulante la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Buzau.

"Doua persoane au fost aduse la sectia de primiri urgente sub cod galben, acuzand traumatisme multiple, celelalte sunt stabile, dar sunt in stare de soc si au nevoie de consiliere psihologica", a declarat asistentul sef al UPU Buzau, Luminita Turcu.

Un numar de 13 adolescenti aflati in microbuzul implicat in accident au fost dusi la sediul Protectiei Copilului Buzau pentru a fi consiliati, ulterior trei dintre acestia fiind trimisi la spital dupa ce au acuzat dureri de cap.

Potrivit directorului Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Buzau, Claudia Rosioru, 13 adolescenti, dintre care doi au varste de peste 18 ani, au fost adusi la sediul institutiei pentru a fi consiliati de specialistii institutiei."Am preluat 13 copii, din care doi au peste 18 ani. Primele lucruri pe care le-am facut au fost sa punem la dispozitie personal specializat. De ei se ocupa acum specialisti, respectiv psihologi, un medic pediatru, un asistent social, un asistent medical, un jurist, toti fiind in preajma copiilor. Incercam sa nu le adancim trauma si mai mult", a declarat Rosioru.

Directorul DGASPC Buzau a precizat ca cei 13 copii au luat legatura cu familiile lor.

Conform sursei citate, trei din cei 13 adolescenti a fost trimisi la spital insa dupa ce au acuzat dureri de cap, astfel ca la DGASPC Buzau se mai afla in prezent 10 copii.

De asemenea, reprezentantii Politiei Judetene Buzau au afirmat ca, in urma accidentului, 11 persoane au fost transportate la Spitalul Judetean Buzau.

"Initial, au fost transportati la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau sapte pasageri din microbuz, ulterior fiind adusi la aceeasi unitate spitaliceasca alti trei pasageri si soferul autovehiculului. Cei 11 pasageri transportati la spital au varste cuprinse intre 11 si 59 de ani", se arata intr-un comunicat al Politiei Judetene Buzau.

Potrivit comisarului sef Florina Crucianu de la Politia Judeteana Buzau, responsabil de producerea accidentului a fost soferul microzbului. Microbuzul plecase din Suceava si trebuia sa ajunga la Bucuresti, unde copiii, membrii ai unui ansamblu folcloric, urmau sa participe la mai multe filmari.

"Din cercetarile facute de politistii rutieri la fata locului a rezultat ca, in timp ce conducea un microbuz pe DN 1 B, din directia Buzau catre Mizil, un barbat in varsta de 61 de ani din Suceava a intors fara sa se asigure, moment in care microbuzul a fost acrosat in partea lateral stanga de un autoturism la volanul caruia se afla un buzoian in varsta de 43 de ani", se mai arata in comunicat.

Primarul din Straja, suparat mai tare ca nu i-au iesit filmarie

Petru Horvath, de la Centrul Cultural Judetean Suceava, unitate a carui mijloc de transport a fost implicat in accident, a aratat ca microbuzul a fost pus la dispozitia primariei Straja in urma unei solicitari a acesteia, care s-a angajat sa puna la dispozitie carburantul. Soferul microbuzului este angajat al Centrului Cultural, iar in masina se afla ca supraveghetor de grup seful Ansamblului Ciprian Porumbescu, Sorin Filip impreuna cu invatatoarea Elisaveta Teleaga – directoarea ansamblului si cu solista de muzica populara Adriana Bucevschi. „Masina in care se aflau, un microbuz Mercedes are 22 de locuri, numai 21 fiind ocupate. Noi am pus la dispozitia primariei Straja mijlocul de transport pentru a transporta la Bucuresti, la Etno TV pe cei de la Ansamblul „Strajancuta".

La Bucuresti, artistii locali urmau sa fie preluati de catre Calin Bratianu, care lucreaza de asemenea la Centrul Cultural Judetean si care urma sa faciliteze intrarea celor dintai la televiziunea amintita.

Ieri dupa amiaza, Bratianu a lasat Bucurestiul si a venit catre Buzau, pentru a se interesa de starea sucevenilor victime ale accidentului. Din partea Consiliului Judetean Suceava, directorul Dragos Juravle a aratat ca ceilalti copii, care nu au fost internati in spital, au fost cazati provizoriu la un centru de plasament din judetul Buzau, urmand ca de acolo sa fie preluati de un autocar ce fusese trimis deja de la Suceava. Un al doilea microbuz, care transporta alti artisti suceveni pentru inregistrarea de la Etno TV ce ar fi urmat sa fie difuzata dupa sarbatorile pascale s-a intors din drum. „Va fi altadata", declara optimist primarul comunei Staja,  Vasile Juravle, care s-a interesat si el de soarta copiilor pe care i-a trimis la filmari, la Bucuresti. El a explicat ca posturile de televiziune Etno si Favorit se prind bine la Straja si de aceea s-a considerat oportuna trimiterea copiilor din Ansamblul „Strajancuta" la Bucuresti, pentru a face aceste filmari ce erau programate. Vasile Juravle spune ca nu trebuia sa se plateasca niciun ban pentru difuzarea acestor inregistrari, iar daca acestea nu s-au realizat, din cauza accidentului de la Buzau, considera ca se vor face cu alta ocazie.(Neculai ROSCA)

Comentarii