63 de milioane de lei pentru refacerea sistemelor de irigaţii de pe malul Prutului

joi, 13 aprilie 2023, 01:50
1 MIN
 63 de milioane de lei pentru refacerea sistemelor de irigaţii de pe malul Prutului

Reabilitarea amenajării de irigaţii Sculeni-Ţuţora-Gorban este unul din cele patru loturi de lucrări scoase la licitaţie de Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare cu o valoare totală ce depăşeşte jumătate de miliard de lei. 

Cea mai mare parte a finanţării alocate va merge către alte două proiecte de refacere a sistemelor de irigaţii, în judeţele Giurgiu (308 milioane) şi Constanţa (100 de milioane de lei).

Pentru proiectul similar din estul judeţului Iaşi sunt alocate 63,3 milioane, în vreme ce al patrulea lot vizează lucrări de terasament pentru combaterea eroziunii solului şi eliminarea excesului de umiditate în zona Horezu-Văideni, în judeţul Vâlcea (36 milioane de lei).

Lotul de lucrări de la Iaşi va avea o durată de 14 luni, cu o garanţie de 60 de luni. Ofertele sunt aşteptate până pe 24 mai şi vor fi evaluate după componenta financiară (60 la sută) şi după mai multe cerinţe tehnice (40 la sută).

Investiţia vizează „îmbunătăţirea randamentului de funcţionare al staţiei şi al canalelor şi implicit reducerea cheltuielilor pentru asigurarea apei de irigaţii”, menţionează Caietul de sarcini.

Practic, vor fi eliminate pierderile de apă prin infiltraţie.

„Necesitatea şi oportunitatea executării lucrărilor de reabilitare propuse rezultă din faptul că utilizatorii pot primi apă pentru o structură de culturi mari consumatoare de apă (loturi semincere, soia, porumb, culturi furajere), având în vedere şi amplificarea fenomenelor de secetă prelungită care în final pot să conducă la fenomenul de deşertificare a întregii zone”, mai arată documentul citat.

Comentarii