Amenzi mai mari pentru nedeclararea domiciliului

marți, 08 iunie 2021, 09:27
1 MIN
 Amenzi mai mari pentru nedeclararea domiciliului

Cum pot fi determinaţi românii să-şi declare domiciliul la care locuiesc cu adevărat, nu cel care apare în buletin? Deputatul USRPLUS Cătălin Teniţă a lansat o dezbatere privind creşterea amenzilor. Obligaţia de a declara schimbarea domiciliului sau a reşedinţei este sancţionată şi în prezent în România, printr-o ordonanţă de urgenţă din 2005, care prevede amenzi simbolice: de la 40 la 80 de lei. 

Cetăţenii trebuie să îşi declare noul domiciliu, fie că e definitiv, deci înscris în buletinul de identitate, sau temporar, menţionat în viza de flotant, dar în realitate mulţi români nu fac aceste menţiuni. Prin urmare, statul nu ştie cu exactitate, decât printr-un recensământ general, câţi cetăţeni mai sunt în ţară în realitate sau în fiecare oraş. 

Acestă lipsă de informaţii se simte la alegerile electorale, când oamenii înscrişi în listele de votanţi nu mai sunt, de fapt, în localităţile menţionate în acte. Şi a creat probleme în pandemia de coronavirus, când au fost discuţii cu privire la modul cum este calculată incidenţa infectărilor în raport cu populaţia dintr-o localitate. 

Cititi mai multe pe newsweek.ro

 

Comentarii