Analiză: Peste 9 milioane lei obţinuţi de universităţile din Iaşi pe proiecte ale Fondului de Dezvoltare

marți, 25 mai 2021, 01:50
2 MIN
 Analiză: Peste 9 milioane lei obţinuţi de universităţile din Iaşi pe proiecte ale Fondului de Dezvoltare

Cele cinci universităţi de stat din Iaşi au reuşit să atragă 9,012 milioane de lei prin proiectele depuse la cele 6 domenii ale Fondului de Dezvoltare Instituţională.

Există două universităţi în top cu aceste proiecte: Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV, cu fosta denumire USAMV) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”.

USV a reuşit să atragă cei mai mulţi bani dintre toate instituţiile de învăţământ superior din Iaşi, mai exact 2,029 milioane de lei, cu doar 9.000 de lei mai mult decât TUIASI, care a strâns 2,020 milioane de lei.

În continuare, Universitatea „Al.I. Cuza” a atras 1,987 milioane de lei, Universitatea de Medicină şi Farmacie a obţinut 1,508 milioane de lei, iar Universitatea de Arte a adus la buget 1,468 milioane de lei. Se remarcă în acest caz o serie dintre proiectele instituţiilor de învăţământ superior care au fost evaluate printre primele din ţară.

TUIASI are două astfel de proiecte: cel mai bine punctat la nivel naţional în cazul domeniului D6, care priveşte susţinerea cercetării, şi al doilea cel mai bun proiect la nivel naţional la domeniul strategic D2 – internaţionalizare.

La domeniul D3, care priveşte asigurarea funcţionării în bune condiţii a grădinilor botanice, staţiunilor didactice, bazelor de practică şi altor infrastructuri de susţinere a activităţilor didactice precum bazele de practică, Iaşul are două proiecte fruntaşe. Primul îi aparţine USV-ului, care are al doilea cel mai bine punctat proiect la nivel naţional, iar pe locul al patrulea este UAIC la această categorie.

În rest, multe dintre proiectele universităţilor ieşene se află în primele 10-15 la nivel naţional, cu o serie de excepţii, în funcţie de categorii. De altfel, conform site-ului Consiliului Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România, suma maximă ce putea fi obţinută de o universitate pentru fiecare proiect era de 400.000 de lei cu două excepţii: la domeniul 3, care viza grădinile botanice, suma maximă este de 600.000 de lei, iar la domeniul 4, care viza societăţile antreprenorial studenţeşti, suma maximă era de 250.000 de lei.

„Fondul de Dezvoltare Instituţională (FDI) are ca scop susţinerea proiectelor de dezvoltare instituţională de la nivelul universităţilor de stat din România, finanţate din bugetul Ministerului Educaţiei, în vederea creşterii capacităţii instituţionale şi îmbunătăţirii calităţii sistemului naţional de învăţământ superior”, se precizează în descrierea proiectului.

Comentarii