Asociaţiile civice cer CSM să nu o promoveze pe Lia Savonea la Înalta Curte de Casație și Justiție

luni, 20 martie 2023, 19:53
1 MIN
 Asociaţiile civice cer CSM să nu o promoveze pe Lia Savonea la Înalta Curte de Casație și Justiție

Comunitatea Declic anunță că peste 18.000 de cetățeni au semnat o petiție prin care cer Secției pentru Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să nu o avanseze pe Lia Savonea la Curtea Supremă.

Declic arată că Savonea ar vrea să promoveze la ICCJ, după ce a considerat că un violator poate fi pedepsit cu doar 8 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei. Lia Savonea a motivat că victima, nepoata de 13 ani a agresorului, a fost de acord, din moment ce nu le-a spus nimic părinților.

Demersul Declic este susținut și de ONG-urile Corupția Ucide, Asociația Dream Project, Asociația Necuvinte, Reset, Asociația SAMAS, Ințiativa România, Asociația Dăruiește Viață, #REZISTENTA, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Asociația Evoluție în Instituție, Rezist Galați, Asociația Pe Stop, #Rezist Milano, Amprenta de Bine.

„În cazuri similare, judecătorii au fost cercetați disciplinar și sancționați. Nu înțelegem de ce, în cazul Liei Savonea, o astfel de hotărâre halucinantă a fost trecută cu vederea. CSM poate opri promovarea judecătoarei și să dea, astfel, un semnal că sistemul judiciar începe să protejeze copiii împotriva prădătorilor sexuali”, a declarat Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic. (g4media.ro)

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

 

Comentarii