Au bătut la uşa ei de trei ori. A patra oară au omorât-o

marți, 17 august 2021, 20:43
3 MIN
 Au bătut la uşa ei de trei ori. A patra oară au omorât-o

Najia era acasă cu cei trei fii ai ei şi cu fata sa într-un sat din nordul Afganistanului când talibanii au bătut la uşa ei. Ce s-a întâmplat cu ea e doar un mic preambul a ceea ce va urma pentru femeile din Afganistan, după ce talibanii au preluat Kabulul, scrie CNN.Asta deşi Emiratul Islamic a ţinut o conferinţă de presă în care a promis că nu va există violenţă împotriva femeilor şi că drepturilor lor vor fi respectate.

Fiica Najiei, Minizha, în vârstă de 25 de ani, ştia că vor veni – mama sa i-a spus că taibanii au mai fost şi în cele trei zile precedente, cerându-i ca ea să gătească pentru 15 luptători. ”Mama mea le-a spus: Sunt săracă, cum pot găti pentru voi? Talibanii au început să o bată. Mama s-a prăbuşit şi au lovit-o cu puştile lor”, a povestit Minizha.

Fata a strigat ca talibanii să se oprească. Aceştia s-au oprit pentru un moment apoi au aruncat o grenadă în camera alăturată şi au fugit în timp ce flăcările se extindeau. Mama sa a murit din cauza bătăilor. Atacul mortal din 12 iulie asupra locuinţei Najiei din provincia Faryab a fost un preambul pentru ameninţările cu care se confruntă acum femeile din Afganistan după preluarea de către talibani a capitalei Kabul. CNN foloseşte nume false pentru Najia şi Manizha pentru a le proteja identitatea.

În 10 zile, militanţii talibani au capturat zeci de capitale de provincie lăsate vulnerabile prin retragerea trupelor americane şi a celor aliaţi. Viteza înaintării militanţilor i-a luat pe localnici pe neaşteptate. Unele femei au spus că nu au timp să cumpere burqa pentru a se conforma regulilor talibanilor conform cărora femeile ar trebui să fie acoperite şi însoţite de o rudă de sex masculin la ieşirea din casă.

Pentru femeile din Afganistan, pânza reprezintă pierderea bruscă şi devastatoare a drepturilor dobândite de-a lungul a 20 de ani – dreptul de a lucra, de a studia, de a se deplasa şi chiar de a trăi în pace. Acestea se tem că nu vor fi niciodată recâştigate.

După ce SUA a invadat Afganistanul în 2001, restricţiile asupra femeilor s-au relaxat şi, chiar şi pe măsură ce războiul continua, un angajament local de îmbunătăţire a drepturilor femeilor, susţinut de grupuri internaţionale ş, a dus la crearea unor noi măsuri de protecţie juridică. În 2009, legea Eliminarea violenţei împotriva femeilor a incriminat violul, căsătoria forţată şi a făcut ilegală oprirea femeilor sau fetelor de a lucra sau a studia.

De data aceasta, talibanii promit să formeze un „guvern islamic afgan incluziv”, deşi nu este clar ce formă va lua şi dacă noua conducere va include femei. Farzana Kochai, care a fost membru al parlamentului afgan, spune că nu ştie ce va urma.

De asemenea, este îngrijorată cu privire la viitoarele sale libertăţi de femeie. „Este ceva care mă preocupă mai mult”, a spus ea. "Fiecare femeie se gândeşte la asta. Încercăm doar să avem un indiciu … ar fi permis femeilor să lucreze şi să ocupe un loc de muncă sau nu?"

Purtătorul de cuvânt al talibanilor Suhail Shaheen a declarat luni că sub talibani fetele vor avea voie să studieze. „Şcolile vor fi deschise, iar fetele şi femeile, vor merge la şcoli, ca profesori, ca elevi”, a spus el. Dar poveştile localnicilor de pe teren creionează un tablou diferit – şi există o profundă neîncredere faţă de militanţii care au provocat o asemenea nenorocire sub ultima lor guvernare.

Cititi materialul integral pe hotnews.ro

 

 

Comentarii