La loc comanda pentru 116 inculpaţi

Au furat banii şomerilor. Dosarul-ruşine al justiţiei ieşene, cu 114 acuzaţi, se reia de la zero

Magistraţii de la Tribunal nu au citat o societate comercială care a fost trimisă în judecată

miercuri, 27 mai 2020, 01:50
3 MIN
 Au furat banii şomerilor. Dosarul-ruşine al justiţiei ieşene, cu 114 acuzaţi, se reia de la zero

Procesul în care peste 100 de persoane din judeţ sunt acuzate că au fraudat fonduri ale Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă (AJOFM), se va relua de luna viitoare, de la Tribunal. Ajuns în instanţă în primă fază încă din 2015, acest dosar a ajuns aproape de condamnările definitive, însă, acum câteva săptămâni, judecătorii de la Curtea de Apel au decis rejudecarea. 

Magistraţi au explicat în motivare că decizia de rejudecare a fost luată deoarece instanţa de fond nu a citat o societate comercială care a fost trimisă în judecată şi, din acest caz, judecata trebuie să se reia de la zero. Greşeala aparţine judecătorului de la Tribunal căruia i-a fost repartizat, în 2015, dosarul. „Instanţa de apel nu ar putea trece peste această neregularitate în primul rând datorită dispoziţiilor legale incidente clar în cauză, mai ales că persoana juridică inculpată a invocat personal încălcarea dispoziţiilor legale privind citarea în ceea ce o priveşte. În plus, soluţionarea apelului la instanţa de apel ar determina privarea persoanei juridice inculpate de o cale de atac din moment ce aceasta nu a fost legal reprezentată pe toată durata judecăţii la instanţa de fond“, au explicat judecătorii.

Acest dosar a fost unul complicat pentru justiţia ieşeană, mai ales la începutul cercetării judecătoreşti, când toate părţile au fost citate la proces. Au existat termene la care inculpaţii pur şi simplu nu au încăput în sala de judecată pentru a participa la proces. Dosarul Dosarul „AJOFM“ a fost instrumentat de DNA, care a deconspirat o adevărată reţea de falsificare a unor documente pentru a obţine subvenţii de la stat, care ar fi produs, acum mai bine de un deceniu, prejudicii de peste 2 milioane de lei. Potrivit rechizitoriului, capii răutăţilor ar fi Gabriel Barbălată, fost consilier local în comuna Gorban, şi Daniel-Lucian Lupu, fost consilier local în Răducăneni, ambii condamnaţi cu executare de prima instanţă. „În perioada 2007 – 2010, inculpaţii Barbălată Gabriel şi Lupu Lucian Daniel au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul de a obţine importante sume de bani cu titlu de subvenţii prin inducerea şi menţinerea în eroare a unor funcţionari publici din cadrul AJOFM prin utilizarea unor documente care atestau raporturi de muncă fictive (contracte de muncă, tabele nominale, foi de prezenţă etc.)“, au precizat procurorii DNA.

Cei doi consilieri au cooptat ulterior şi alte persoane pentru a pune în mişcare sugativa ilegală de bani publici, cei mai mulţi dintre ei rude sau prieteni apropiaţi, reprezentanţi ai unor firme care angajau fictiv diverse persoane. Potrivit legii de la momentul faptelor, societăţile comerciale care angajează absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ sau persoane de peste 45 de ani beneficiază de subvenţii din partea statului român acordate prin intermediul AJOFM. Consilierii şi acoliţii lor s-au folosit de 10 firme fantomă, la care au angajat pe hârtie diverse persoane eligibile pentru subvenţii. Dosarul a avut în primă fază peste 152 de inculpaţi şi a fost deferit justiţiei în 2013. Doi ani mai târziu, 36 dintre acuzaţi, cei care au recunoscut şi au fost judecaţi în procedură simplificată, au fost condamnaţi cu suspendare. Pentru ceilalţi 116, judecata s-a disjuns, constituindu-se dosarul actual. Primul termen de judecată al rejudecării a fost stabilit pentru 17 iunie.

Comentarii