Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

marți, 09 august 2022, 01:50
3 MIN
 Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Cum era de aşteptat, problema de la PSD s-a discutat la sfârşit, pentru că puţini participanţi s-au declarat în stare să descifreze ceva din strategia liderului local Maricel Popa, dacă ar fi vreuna. Aşadar, s-a spus acolo că la PSD singura politică clară şi vizibilă este dorinţa lui Popa de a candida la şefia Consiliului Judeţean. Asta pentru că doar acolo ar fi vreo şansă de câştig, primăria târgului fiind exclusă, fără îndoială.

Interesant este că chiar vor fi şanse de câştig, deoarece primarii din mediul rural, simţind faptul că PSD va avea cel mai bun scor la generale – deci va da şi premierul – vor vira din nou spre partidoi. Ori s-a demonstrat la celelalte alegeri că partidul care are primarii câştigă, chiar dacă nu stă bine în municipiu.

Singura situaţia în care PSD ar avea probleme cu candidatul la Consiliul Judeţean ar fi o coaliţie între USR şi PNL, car ar canaliza toate voturile de dreapta ale municipiului spre un candidat comun.

Din mulţimea prezentă la Şcoala politică de vară de pe Bahlui s-a ridicat cineva şi a spus că filiala municipală a partidoiului este praf şi că Popa va fi tras la răspundere pentru asta. Aşa este, i s-a răspuns, dar trebuie văzut că Popa este principalul candidat cu şanse al partidoiului în acest moment, iar probabilitatea de a mai apărea cineva, în scurt timp, pentru şefia Consiliului Judeţean, este destul de mică. Prin urmare, la centru, chiar dacă nu sunt multe aplauze pentru el, se consideră că Popa va fi candidatul, deci nu-l vor debarca. Dacă însă va pierde alegerile, abia atunci va plăti cu vârf şi îndesat. De fapt, principala calitate a lui Maricel Popa a fost aceea de a reuşi să amâne clarificările în filială, prin urmare de a evita un decont pentru perioada trecută până în punctul în care nimeni cu forţă de decizie în partid nu şi-l mai doreşte. Altfel spus, prin paşi mici şi intrigi şirete, el a reuşit să-şi conserve o poziţie pe care nimeni nu mai dădea şanse să reziste.

S-a mai discutat apoi despre scenariul în care actuala coaliţie dintre PNL şi PSD va continua şi după alegeri, lucru care nu este exclus, dar este destul de probabil. Doar că atunci PSD va fi câştigătorul, va da premierul şi nu se va mai roti, iar liberalii vor fi a cincea roată la căruţă. Dar chiar şi în acest scenariu, adică, de fapt, cel adiacent, în care vor candida în coaliţie la locale, tot PSD va lua şefia Consiliului Judeţean, rămânând PNL-ului sarcina să concureze USR în municipiu. De aceea, spre ultima zi a Şcolii de vară, discuţiile s-au întors la punctul de plecare, anume la ideea provocatoare că, oare, ce ar putea să facă PNL în cazul în care trebuie să se bată cu USR pentru municipiu. S-a ajuns din nou la ideea unei alianţe cu USR, caz care a fost discutat în prima zi a şcolii, lucru observat de un participant, care a spus că acesta este un semn că participanţii s-au ameţit, fiind şi pe terasa unei berării. Observaţia a fost acceptată de toată lumea, care, în linişte, s-a ridicat apoi de pe scaune şi a plecat acasă.

**** PONT ****

Materialele de mai sus sunt o parodiere umoristică a realităţilor ieşene şi naţionale, realităţi care sunt tratate la modul cel mai serios în articolele de news ale ediţiei noastre. Orice asemănare cu oameni şi fapte din viaţa reală poate fi, aşadar, pur întâmplătoare.

Comentarii