Casa Beldiman: vin la timp banii de restaurare sau ajung după ce se năruie clădirea?

luni, 20 februarie 2023, 02:50
4 MIN

Lucrările de refacere a imobilului monument istoric au fost sistate din vară, pentru că s-au terminat banii.

La sfârşitul anului trecut, firma care a obţinut contractul de execuţie pentru reabilitarea Casei Beldiman a sistat lucrările.

Clădirea de pe strada Gh. Săulescu pare să nu scape de blestemul sistemului birocratic greoi, incapabil să ducă la bun sfârşit un şantier de restaurare iniţiat încă înainte de anul 2000. Şi de data asta, când lucrurile păreau că au fost lămurite, de fapt au mers prost.

Contractul de lucrări a fost încheiat în februarie 2021 pentru 9,7 milioane de lei. Însă abia pe 7 noiembrie Primăria Iaşi a emis autorizaţia de construire, la solicitarea Ministerului Educaţiei. Câteva zile mai târziu, Iaşicon SA primind ordinul de începere a lucrărilor, care au durat însă efectiv doar jumătate de an.

CITESTE SI: Restaurare cu poticneli a uneia dintre cele mai frumoase case din Iaşi – FOTO

Anunţul de licitaţie prevedea o durată a contractului de doi ani, însă panoul amplasat la intrarea în şantier menţionează trei ani, respectiv până pe 17 noiembrie 2024, sub rezerva prelungirii acestui termen. Intemperiile au afectat serios structura de rezistenţă.

Tentativa de restaurare din 2011 s-a finalizat doar cu dezgolirea zidurilor de tencuiala veche, iar asta a afectat nu doar pereţii din cărămidă şi gresie de Repedea, ci şi infrastructura.

La sfârşitul anului trecut, Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost notificat de societatea Iaşicon de sistarea lucrărilor. Beneficiarul proiectului este Palatul Copiilor, clădirea găzduind din 1974 până în 2011 ateliere şi cluburi pentru cei mici, dar este în proprietatea Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Directorul Palatului Copiilor, instituţie subordonată ISJ, ne-a spus că lucrările se vor relua după ce vor veni banii de la Bucureşti.

Profesorul Adrian Dobranici nu a putut să ne precizeze dacă este vizată şi alte sursă de finanţare pe lângă alocarea din buget, subliniind că restaurarea este condiţionată de statutul de monument istoric al clădirii. Casa Beldiman este datată în anul 1819, dar de la naţionalizare nu s-a mai făcut nimic pentru întreţinerea ei.

CITESTE SI: Începe reabilitarea la Palatul Beldiman. Va costa 1.800 euro/mp, dublu față de mp construit

„Bugetul pe anul 2023 pentru lucrări investiţionale de natura consolidărilor la Palatul Copiilor Iaşi – corp B a fost aprobat de către Ministerul Educaţiei, urmând ca suma să fie alocată pentru continuarea lucrărilor de consolidare a clădirii. Expertiza tehnică necesară la reluarea lucrărilor de execuţie va fi utilă pentru evaluarea stadiului construcţiei şi nu pentru generarea unor costuri suplimentare”, ne-a răspuns ISJ la o solicitare privind stadiul alocărilor pentru şantierul de la Casa Beldiman.

Teoretic, sunt deja ceva mai mult de 11 milioane de lei

Pe de altă parte Ministerul Finanţelor Publice a remis Primăriei Iaşi suma de 1,42 milioane de lei din cotele defalcate de TVA, cu destinaţia precisă „Reabilitarea Palatul Copiilor Iaşi – corp B sau «Casa Beldiman» din Iaşi”.

Cum imobilul nu se află în patrimoniul Municipiului Iaşi, primăria urmează să încheie un protocol cu ISJ pentru virarea banilor.

„Suma ce urmează a fi alocată de Primăria Municipiului Iaşi va fi suficientă doar pentru continuarea lucrărilor. Imobilul «Casa Beldiman» se află în patrimoniul Ministerului Educaţiei, finanţarea lucrărilor de expertizare, proiectare şi execuţie până la acest moment făcându-se doar cu fonduri de la bugetul statului prin bugetul Ministerul Educaţiei, respectiv Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi şi Palatul Copiilor Iaşi”, ne-au mai precizat cei de la ISJ.

Rămâne de văzut dacă cei 11 milioane de lei vor ajunge pentru reconsolidarea Casei Beldiman. Casa Berthelot, de aproape trei ori mai mică după suprafaţa desfăşurată (400 mp faţă de 1100 mp) are un buget majorat la 7,4 milioane de lei şi şantierul încă nu este finalizat.

Pe de altă parte, sediul Filarmonicii, de circa patru ori mai mare decât Casa Beldiman după suprafaţa desfăşurată (4700 mp), necesită între 13 şi 16 milioane de euro, respectiv 65-80 de milioane de lei pentru consolidare şi restaurare, potrivit unei evaluări prezentate recent de primarul Mihai Chirica.

În ce priveşte fondurile alocate pentru Casa Beldiman, „ISJ Iaşi a întocmit documentaţia şi cererea de finanţare în vederea accesării fondurilor prin Programul naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, coordonat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei”. 

Comentarii