Casa cu pereţi din aşchii de lemn în beton: invenţia unor profesori ieşeni. Avantaje: izolare bună, construire rapidă, preţ mic

sâmbătă, 02 decembrie 2023, 02:50
3 MIN
 Casa cu pereţi din aşchii de lemn în beton: invenţia unor profesori ieşeni. Avantaje: izolare bună, construire rapidă, preţ mic

La Universitatea “George Bacovia” din Bacău a avut loc recent prezentarea unei inovaţii în domeniul construcţiilor, respectiv blocuri de zidărie din aşchii de lemn concepute de un grup de profesori din cadrul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii Iaşi, din cadrul Politehnicii, cu sprijinul unui antreprenor din Bacău. Ce noutăţi aduce inovaţia în materie de construcţii?

La evenimentul intitulat „Performanţe Termice Superioare prin Valorificarea Deşeului Lemnos” au participat cadre didactice din cele două universităţi şi antreprenori din acest domeniu, constructori, membri ai administraţiei centrale şi locale. De asemenea, blocurile de zidărie denumite “Caloriblock” sunt concepute prin utilizarea deşeurilor din lemn sub formă de aşchii provenite din reciclarea materialului lemnos şi pot fi utilizate la realizarea pereţilor interiori şi exteriori din zidărie la construcţii civile şi industriale. 

“Acest produs este însoţit de două cereri de brevet (compoziţie şi formă), iar ideea a venit de la partenerul industrial cu care am discutat ceva ani în urmă, am avut un proiect de fonduri structurale care avea ca obiectiv tocmai transferul de cunoştinţe (EFECOM).

Noi am făcut toate analizele şi cercetările pentru a putea produce. Am dezvoltat ideea de produs pe linie tehnologică, sunt doar cateva etape, nu avem linie industrială. În 2024 încercăm să dezvoltăm o line tehnologică industrială”, a declarat Dorina Isopescu, decanul Facultăţii de Construcţii şi Instalaţii din cadrul Politehnicii ieşene, şi fost secretar de stat în Ministerul Construcţiilor în anii 2000.

Produs pentru construcţii din materiale ecosustenabile

Acest produs nou în România, realizat din materiale ecosustenabile (aşchii de lemn reciclat în proporţie de peste 50%), elimină în totalitate posibilitatea apariţiei condensului sau igrasiei, nu prezintă elemente susceptibile de emisii radioactive, nu emană substanţe poluante, asigură o foarte bună izolare termică şi fonică a clădirii. Deţine agrement tehnic, standard de calitate ISO 9001 şi in curs de emitere, brevetul de invenţie.

“Crearea acestui concept este un bun exemplu de colaborare între mediul academic şi mediul antreprenorial pentru realizarea unor produse cu adevărat ecologice si sănătoase”, au scris pe Facebook reprezentanţii Caloriblock.

Calităţile blocului de zidărie sunt conferite de dispunerea haotică a aşchiilor mineralizate, având o structura poroasă care astfel îi conferă calităţi deosebite de izolare termică şi acustică.

Mai mult, produsele de construcţie pe bază de minerale lasă pereţii să respire, nu lasă loc dezvoltării microbilor şi microorganismelor, nu emit solvenţi sau alte substanţe toxice. Sunt complet sănătoase.

Un mare avantaj este şi faptul că prin modalitatea de execuţie se asigură eliminarea punţilor termice, pentru realizarea unei foarte bune izolări, lemnul fiind un foarte bun izolator. Astfel se elimină în totalitate condensul sau igrasia. Pentru o rezistenţă termică ridicată, în blocurile de zidărie se pot monta materiale izolatoare specifice (vată bazaltică, polistiren).

Cum se realizează pereţii din blocurile speciale de zidărie 

Realizarea pereţilor se face prin suprapunerea acestor blocuri de zidărie înlocuind mortarul cu spuma adezivă, obţinând astfel rosturile subţiri care elimină punţile termice. În golurile verticale formate ca atare, se introduc bare metalice pentru viitorii stâlpişori distribuiţi (conform proiectului de rezistenţă) şi apoi se toarnă beton, asigurând în acest mod: o mare rezistentă a pereţilor realizaţi, un timp de execuţie redus prin eliminarea cofrării anumitor elemente de rezistenţă ale construcţiei (ex. stâlpi, miezuri, buiandrugi) întrucât aceste blocuri de zidărie reprezintă ele însăşi cofrajul.

Alte avantaje pe care le oferă astfel de blocuri prefabricate se referă la următoarele aspecte: timpul de execuţie se reduce, datorită dimensiunilor mari ale blocurilor prefabricate şi uşurinţei de manipulare date de greutatea redusă a blocurilor; aderenţa tencuielii/adezivului la suprafaţa zidăriei este excelentă, datorita suprafeţei poroase a blocurilor de zidărie.

Apoi, materialul este uşor de tăiat, frezat si găurit. Permite folosirea cu uşurinţa a elementelor de asamblare (cuie, şuruburi, dibluri, ancore, etc.), suportând sarcini mecanice mari, fără a distruge structura blocului de zidarie. Despre costurile unor astfel de structuri, care se anunţă unele avantajoase datorită materialelor folosite, vom afla, însă, când vor fi produse pentru vânzare, în serie.

Comentarii