De Sănătate

Punem punctul pe știi

Casă pentru părinţii copiilor bolnavi. De unde vin fondurile necesare construcţiei?

miercuri, 27 februarie 2019, 02:50
2 MIN
 Casă pentru părinţii copiilor bolnavi. De unde vin fondurile necesare construcţiei?

Fundaţia pentru copii a unui celebru lanţ de restaurante va construi la Iaşi o casă unde vor putea locui părinţii care nu-şi pot însoţi în saloane copiii internaţi la Spitalul „Sf. Maria“

Un imobil pentru găzduirea părinţilor care îşi aduc copiii la tratament în Spitalul „Sf. Maria“ va fi construit lângă unitatea medicală. Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai Fundaţiei Ronald McDonald au semnat ieri contractul prin care CJ dă în folosinţă gratuită pentru 49 de ani un teren cu o suprafaţă de 450 mp, situat în curtea spitalului. „Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald se va ocupa de construcţia şi mobilarea clădirii. Ulterior, partenerii noştri se vor îngriji de funcţionarea şi de întreţinerea spaţiului“, a spus vicepreşedintele Romeo Olteanu. El a estimat că lucrările vor începe la vară şi că vor fi gata în a doua parte a anului viitor.

„Sunt 450 de astfel de case în lume, iar în România avem deja două, la Bucureşti şi la Timişoara. Vrem ca părinţii să ştie că există această posibilitate pentru ei, să stea gratis într-un imobil apropiat de spital, pentru ca, astfel, să poată fi lângă copilul lor. Pe lângă cazare, familia primeşte suport psihologic şi poate fi ajutată şi cu alimente ori de câte ori este nevoie. Aici va fi casa departe de casă“, a declarat Amalia Năstase, preşedinta Fundaţiei Ronald McDonald.

La rândul său, directorul spitalului a apreciat sprijinul oferit de fundaţie. „Iniţiativa vine să rezolve una dintre cele mai spinoase probleme pe care le are un spital de copii – imposibilitatea de a caza toţi părinţii pacienţilor care vin să se trateze aici. Spitalul «Sf. Maria» este foarte mare, are 652 de paturi şi doar 70 de locuri aprobate prin ordin al ministrului, pentru aparţinători, un număr insuficient, dar nici nu se putea mai mult de atât. În orice moment, în spitalul nostru există cel puţin 300 de părinţi“, a explicat Radu Terinte.

Pentru unul dintre cele 70 de locuri, părinţii ai căror copii au până la 3 ani pot să stea gratuit, iar pentru ceilalţi ca­zarea costă 25 de lei pe zi. Viitoarea „casă departe de casă“, cum se numeşte proiectul, va avea 30 de camere, unde tot atâtea familii venite la Iaşi vor putea să locuiască pe parcursul internărilor mai lungi de 3 zile. 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii