Cazare cu rândul, câte şapte săptămâni, în căminele studenţeşti din Iași

miercuri, 02 septembrie 2020, 01:57
3 MIN
 Cazare cu rândul, câte şapte săptămâni, în căminele studenţeşti din Iași

Prima universitate ieşeană care a decis cum va începe anul universitar este USAMV.

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ este prima instituţie de învăţământ superior din capitala Moldovei care a decis definitiv cum vor începe cursurile. Acest lucru este cauzat şi de faptul că aceştia încep întotdeauna anul cu două săptămâni mai devreme, mai exact pe 14 septembrie, faţă de începutul lunii octombrie – cazul celorlalte universităţi din Iaşi. Conform informaţiilor furnizate de USAMV Iaşi, se va folosi un sistem mixt, online şi faţă în faţă, de desfăşurare a activităţilor didactice şi a celor practice, variind în funcţie de forma de învăţământ.

Spre exemplu, la ciclul de licenţă toate cursurile vor fi online, dar în primele şapte săptămâni din semestrul I, studenţii de la acest ciclu, învăţământ cu frecvenţă, de la Facultăţile de Agricultură, Horticultură şi Zootehnie, din anii I şi II, vor desfăşura activităţile didactice practic (laboratoarele şi seminariile) faţă în faţă. Colegii lor, din anii III şi IV, vor desfăşura activităţile online în aceste prime şapte săptămâni. Ulterior, în cea de-a doua jumătate a semestrului, situaţia se va inversa: studenţii din anii I şi II vor desfăşura activităţile practice online, în timp ce studenţii din anii III şi IV vor veni la facultate.

O situaţie aparte se regăseşte la Facultatea de Medicină Veterinară. „În primele şapte săptămâni din semestrul I, studenţii de la Facultatea de Medicină Veterinară, din subgrupele A, din toţi anii de studii, vor efectua activităţi didactice practice (laboratoare/seminarii) faţă în faţă, iar studenţii din subgrupele B, din toţi anii de studii, vor efectua aceste activităţi on-line. În ultimele şapte săptămâni din semestrul I, studenţii din subgrupele B, din toţi anii de studii, vor efectua activităţi didactice practice (laboratoare/seminarii) faţă în faţă, iar studenţii din subgrupele A, din toţi anii de studii, vor efectua aceste activităţi didactice on-line“, au precizat reprezen­tanţii universităţii.

Cei înscrişi pe liniile de predare la învăţământ la distanţă vor desfăşura cursuri în marea lor majoritate online, urmând a fi convocaţi de două sau de trei ori la sediul facultăţilor pentru activităţi faţă în faţă.

Învăţământul la ciclul de masterat va rămâne şi în acest nou an universitar primordial online. Vor exista doar o serie de lucrări practice care, pe baza unor programări care vor fi aprobate de conducerile fiecărei facultate în parte, se vor desfăşura la sediul universităţii.

O situaţie aparte o impune cazarea, toate universităţile din Iaşi fiind în situaţia de nu a şti exact cum anume să desfăşoare acest proces fiindcă nu există niciun ghid oficial din partea Ministerului Edu­ca­ţiei sau cel al Sănătăţii. Astfel, cei de la USAMV au decis că în perioada 10 – 13 septembrie se vor caza doar studenţii din anii I şi II, pentru o perioadă de şapte săptă­mâni, care se vor decaza în peri­oa­da 29 – 30 octombrie şi vor continua activitatea online, de la do­mi­ciliu. Pe 30 – 31 octombrie se vor caza studenţii din anii III şi IV, care au stat deja primele şapte săptămâni acasă, urmând a rămâne următoarele şapte săptă­mâni cazaţi la Iaşi. La Medicină Veterinară îm­părţirea la cazare se face pe cele două subgrupe, A şi B, la fel ca activitatea didactică.

Comentarii