Ce are de ascuns comisarul Gîtlan? Şeful Poliţiei ieşene tăinuiește o informație

miercuri, 26 iunie 2019, 02:00
3 MIN
 Ce are de ascuns comisarul Gîtlan? Şeful Poliţiei ieşene tăinuiește o informație
Comiarul şef Costel Gîtlan vrea, retroactiv, un spor de fidelitate de 20%. El a câştigat în primă instanţă. Am încercat să vedem salariul pe care îl are şeful IPJ, dar, surpriză, în declaraţia de avere, acesta nu apare. Un inspector ANI ne-a spus că „ascunderea“ salariului se poate face la cererea declarantului. Cum, de la premier la ultimul funcţionar public, majoritatea îşi declară veniturile în mod transparent? Ce are de ascuns comisarul Gîtlan?

Salariul şefului Poliţiei Iaşi va creşte după ce acesta a dat în judecată Ministerul de Interne. Judecătorii au decis zilele trecute ca acestuia să-i fie acordat la salariu un spor de fidelitate de 20%. Costel Gîtlan va primi retroactiv banii din acest spor din anul 2015. Jurnaliştii au încercat să calculeze cu cât îi va creşte leafa şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi, însă declaraţia de avere a acestuia are ştearsă informaţia cu veniturile obţinute de către el şi soţie. Cei de la Agenţia Naţională de Integritate ne-au spus că este legală „ascunderea“ cuantumului salariilor, şi se face la solicitarea declaranţilor.

Comisarul şef Costel Gîtlan a câştigat o bătălie în războiul pe care îl poartă împotriva ministerului. Acestuia i se va mări leafa după ce a dat în judecată Ministerul de Interne, Inspectoratul General al Poliţiei şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. De altfel, Gîtlan este şeful IPJ Iaşi de mai bine de doi ani de zile, acesta ocupând postul oficial la sfârşitul anului trecut. În prezent, Gîtlan are un salariu de peste 9.000 de lei, iar în urma câştigării în instanţă a sporului de fidelitate, inspectorul şef va băga în buzunar peste 10.000 de lei net. De asemenea, şeful Poliţiei Iaşi va încasa o sumă „frumuşică“ reprezentând banii din sporul de fidelitate.

„Admite acţiunea formulată de reclamantul Gîtlan Costel în contradictoriu cu pârâţii Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Iaşi. Obligă pârâţii să plătească reclamantului sume compensatorii corespunzătoare sporului de fidelitate acordat altor funcţionari publici cu statut special, conform vechimii reclamantului, începând cu data de 09.04.2015 şi până la data introducerii efective a acestuia în salariul funcţiei de bază al reclaman­tului“, se arată în decizia judecătorilor Tribunalului Iaşi.

Jurnaliştii Ziarului de Iaşi au încercat să calculeze cât va primi inspectorul şef în urma deciziei judecăto­rilor, însă nu au avut succes. În declaraţia de avere a acestuia de pe site-ul IGPR, veniturile încasate de către el şi soţie au fost şterse. Contactaţi, cei de la Agenţia Naţio­nală de Integritate (ANI) ne-au spus că procedura este legală.

„Este legală anonimizarea veniturilor obţinute de către aceştia, la solicitarea lor“, ne-au transmis un inspector de integritate din cadrul ANI.

În declaraţia completată de către Gîtlan în anul 2018 pentru 2017, acesta deţine un teren intravilan de 1.936 de metri pătraţi în Tătăruşi, un teren de 400 de metri pătraţi în comuna Bârnova şi un alt teren intravilan de 400 metri pătraţi, tot în Bârnova. De asemenea, familia Gîtlan deţine un apartament de 65 metri pătraţi în municipiul Iaşi, o casă de vacanţă de 80 metri pătraţi în Bârnova şi o casă delocuit de 54 de metri pătraţi în Tătăruşi. În anul 2017, acesta avea un autoturism Mercedes, şi deţinea două conturi de economii: unul de 91.000 lei la Bancpost, iar al doilea la BCR, unde avea 33.000 lei.

Comentarii