Cu ce piesă merge Naţionalul ieşean la Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti? Războiul, în prim plan

vineri, 13 octombrie 2023, 01:50
2 MIN
 Cu ce piesă merge Naţionalul ieşean la Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti? Războiul, în prim plan

Echipa Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi va prezenta spectacolul „Lysistrata, dragostea mea” în cadrul celei de-a XXVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) de la Bucureşti. Evenimentul va avea loc pe data de 24 octombrie, la ora 18:30, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”.

„În Lysistrata, dragostea mea, Matei Vişniec iniţiază un schimb de idei, nu lipsit de tonalităţi polemice, cu Aristofan. Dramaturgul preia personajul central şi tema acestei femei, investigând consecinţele unui scenariu utopic, dar tentant. Comicul de bună calitate se întrepătrunde cu reflecţii grave asupra unor întrebări precum: Ce sens are războiul? Este pacea o garanţie a fericirii sau doar etapă de tranzit către un alt conflict? Există o evoluţie reală faţă de oamenii de acum 2500 de ani sau, în esenţa ei, omenirea a rămas la fel?”, au afirmat organizatorii FNT.

Această producţie recentă a trupei ieşene, desfăşurată sub îndrumarea regizorului Zalán Zakariás, este o interpretare a operei lui Matei Vişniec, aducând în prim-plan personajul Lysistrata. Andra Bădulescu Vişniec s-a ocupat de scenografie, iar muzica a fost compusă de Hunor-Lehel Boca. Din distribuţie fac parte actorii: Horia Veriveş, Diana Roman, Andrea Boboc, Mălina Lazăr, Ada Lupu, Ionuţ Cornilă, Cosmin Maxim, Dumitru Năstruşnicu, Răzvan Conţu, Constantin Puşcaşu, Livia Iorga, Puşa Darie, Ioana Aciobăniţei, Mara Bărbărie, Diana Furnicădulă, , Alexandra Budău, Andrei Sava, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Răzvan Bujor, Sebastian Pricop, Constantin Dimitriu; apariţii în filmări: Marian Stavarachi, Emil Coşeru, Oana Sandu, Diana Vieru, Fabian Toderică, Haruna Condurache, Anastasia Toderişen, Marian Chiculiţă, Doru Aftanasiu.

Spectacolul a avut premiera pe ţară în primăvara acestui an, pe 28 aprilie, la Sala Mare. În iulie, spectacolul a fost invitat la SEAS 2023 – Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, eveniment organizat de Teatrul de Stat Constanţa, iar pe 6 septembrie, a participat la Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău. Festivalul Naţional de Teatru din acest an se concentrează pe cercetări tematice ale actualităţii, explorări ale limbajelor artistice neconvenţionale, reinterpretarea tradiţiei dramaturgice şi revalorificarea corpului în teatru.

Comentarii