Cum vor funcţiona şcolile în valul 4 al pandemiei

sâmbătă, 21 august 2021, 01:50
5 MIN
 Cum vor funcţiona şcolile în valul 4 al pandemiei

Unităţile de învăţământ preuniversitar vor rămâne deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie. Profesorii care nu s-au vaccinat ar putea fi trimişi la odihnă „forţată“. Purtarea măştii va fi obligatorie pentru copiii de peste 6 ani în interiorul şcolii.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după şedinţa de lucru de la Guvern pe tema măsurilor necesare începerii anului şcolar, că şcolile vor fi ţinute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinaţi. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcţie de vârstă şi de specificul activităţii.

„Şcolile trebuie să se deschidă primele şi să se închidă ultiumele. Am agreat că vom ţine şcolile deschise până la pragul de 6 la mie“, a declarat Cîmpeanu. Ministrul Educaţiei a mai declarat că festivităţile de început de an şcolar ar putea avea loc, dar numai cu condiţia purtării măştilor de protecţie de către toţi participanţii, având o durată maximă de o oră – o oră şi jumătate.

„Pentru că şcoala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului şcolar în spaţii exterioare, cu mască de protecţie şi cu o durată limitată la o oră – o oră şi jumătate. Este vorba de aglomerări. Să le putem permite, dar pentru a proteja elevii şi personalul din învăţământ să fie în spaţiul exterior şi cu mască, chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măştii de protecţie în incinta şcolilor, odată cu deschiderea anului şcolar. Dar este un moment special, prin care se creează aglomerări. Sunt şi elevii de vârstă mică în număr mare, sunt şi părinţi. În această situaţie, vă spunem încă de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiţii: mască de protecţie şi durată limitată în timp“, a arătat Sorin Cîmpeanu.

„Să se odihnească puţin“

Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că profesorii care nu s-au vaccinat şi nici nu se testează împotriva COVID-19, nu vor mai veni la şcoală atunci când incidenţa îmbolnăvirilor de Covid-19 trece de şase la mie.

„Este vorba de acces nediscriminatoriu în şcoli până la pragul de şase la mie, iar peste pragul de şase la mie, pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat, precum şi pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală şi nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testaţi, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur şi testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontare acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcţiile de Sănătate Publică, sigur că în această situaţie va trebui să nu mai oferim avantajul posibilităţii de predare fizică acelor colegi“, a transmis ministrul Educaţiei. Întrebat dacă aceştia vor fi concediaţi, Cîmpeanu a răspuns: „Nu concediaţi, până la coborârea ratei de infectare la şase la mie să se odihnească puţin“.

În cazul în care un elev va fi confirmat cu varianta Delta, colegii lui trebuie să fie testaţi

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că în cazul în care un elev va fi confirmat cu varianta Delta a coronavirusului, colegii lui trebuie să fie testaţi, caz în care şcoala ar putea continua cu prezenţă fizică, iar în caz contrar, toata clasa va trece în online.

„Regula la acest moment este ca la apariţia unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toţi colegii vor accepta să fie testaţi, atunci şcoala ar putea să continue cu prezenţa fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinaţi, cei nevaccinaţi urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru“, a afirmat Sorin Cîmpeanu. El a explicat şi cum se vor desfăşura orele de educaţie fizică.

„Referitor la orele de educaţie fizică, am agreat la acest moment ca orele de educaţie fizică să se poată desfăşura în spaţii închise fără mască de protecţie până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poate efectua afară în spaţii libere sau dacă nu se pot efectua, din motive meteo spre exemplu, atunci şi să fie înlocuite aceste activităţi sportive“, a mai transmis ministrul Educaţiei. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că se menţine obligativitatea purtării măştii în interiorul unităţilor de învăţământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani şi că este de preferat ca activităţile sportive să se desfăşoare în spaţii deschise.

„Purtarea măştii în spaţii deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie“, a arătat ea în cadrul declaraţiei de presă susţinute la Palatul Victoria. „Despre vaccinarea în şcoli continuăm să avem discuţii tehnice cu Comitetul Naţional de Organizare a Activităţilor de Vaccinare şi să adaptăm scenariile în funcţie de particularităţile fiecărei comunităţi şi ale fiecărei şcoli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil“, a spus ea.

 

 

 

Comentarii