De ce e totul scump pe litoralul românesc: doar 52 de zile pe an poți munci pe bani

marți, 17 august 2021, 16:38
3 MIN
 De ce e totul scump pe litoralul românesc: doar 52 de zile pe an poți munci pe bani

Sezonul pe litoralul românesc este mult mai scurt decât cel din Grecia sau Turcia: maximum două luni. Turiștii încep să vină pe litoral consistent abia de la 1 iulie și numărul lor scade constant până la începerea școlii, în septembrie

Chef Adi Hădean s-a plâns recent de calitatea turiștilor care vin pe litoralul românesc. 

„A2 e o autostradă, dar pentru mulți e doar un alt loc în care trebuie să arăți cât ești de cretin. Litoralul românesc e o construcție multistrat, la fel de alandala ca tot restul României. Ne place tarabageala. Aia e.

Mizeria pe care o găsești aici e produsul nostru, al românilor, fie că ne place, fie că nu. Nu vin suedezele să facă treaba mare-n apă pe lângă mal la Mamaia, tot pe kktul godpodarului român trebuie să ne bazăm”, a scris bucătarul, care are o afacere pe litoral. 

Postarea sa pe Facebook a devenit virală, cu peste 2.100 de distribuiri și numeroase preluări în presă. 

În 30 de zile trebuie să produci bani pentru un an

După ce a criticat proasta creștere a turistului român, chef Adrian Hădean a explicat și de ce sunt prețurile de pe litoralul românesc mult mai mari decât cele din Bulgaria sau Grecia. 

„Proprietarii de afaceri sunt rareori proprietarii spațiilor în care operează afacerile. Chiriile enorme+sezonul scurt determină în primul rând prețurile mari. 52 de zile/an poți munci pe bani, pe litoral.

Dacă scoți de aici zilele de duminică, luni și marți, în care gradul de ocupare scade masiv, îți mai rămân vreo 30 în care trebuie să produci salarii, chirie pentru un an întreg (mai sunt locații de închiriat pe o vară, da’ ca să aveți o idee, pentru o terasă cu 80 de locuri și 20 mp de bucătărie, prețul de anul trecut, în plină pandemie și cu șanse mici de a munci mai mult de 2 zilei în săptămână, era de 35.000 euro/sezon, adică 673 de euro/zi, adică 9 euro/loc/zi, lucru care înseamnă că fiecare scaun trebuie să producă aproximativ 30 de euro zilnic, dacă vrei să poți plăti chiria, salariul mediu pe economie, marfa, taxele și, eventual, să obții și profit pentru firma cu care operezi privatizarea).

O farfurie cu un morman de calamari congelați, fripți și blindați cu maioneză se vinde bine la 80 de lei. Un meniu de degustare din 8-9 feluri e considerat scump la 150 de lei. O singură gheretă poate să vândă 9000 de covrigi într-o zi. E mai bine să aduc legume cu duba, din Obor, o dată-n săptămână, decât să bat zilnic și silnic piețele din Constanța sperând să găsesc roșii românești și vinete culese la vreme”, a explicat Adrian Hădean.

Mai mult, pe newsweek

Comentarii