De luni încep înscrierile la clasa a V-a în Iași. Iată graficul!

sâmbătă, 23 mai 2020, 01:54
2 MIN
 De luni încep înscrierile la clasa a V-a în Iași. Iată graficul!

Întregul proces se va desfăşura online, a stabilit ISJ Iaşi. Acolo unde cererile depăşesc locurile, cum se întâmplă regulat la liceele de elită ieşene, se va organiza concurs de selecţie. În premieră, acesta va fi la aceeaşi dată pentru toate şcolile cele mai căutate

Săptămâna viitoare încep înscrierile elevilor de clasa a IV-a în clasa a V-a la colegiile naţionale şi liceele teoretice din ţară, perioada de înscriere, 27 mai – 12 iunie, fiind stabilită în urma consultării organizate de către Inspectoratul Şcoalar Judeţean Iaşi la care au participat reprezentanţi ai colegiilor şi liceelor teoretice din municipiu. Procesul de înscriere se va realiza online, iar în cazul în care numărul de elevi înscrişi depăşeşte numărul de locuri, va fi organizată şi o etapă de selecţie, la aceeaşi dată în toate unităţile implicate. „În conformitate cu adresa M.E.C. nr. 29852/22.05.2020, perioada de susţinere a probelor pentru admiterea în clasa a V-a în anul şcolar 2020-2021, în vederea realizării noilor formaţiuni de studiu, este 26 – 30 iunie 2020. Probele de admitere în clasa a V-a se organizează şi se desfăşoară cu respectarea şi aplicarea normelor igienico-sanitare şi de siguranţă/securitate, în vigoare, pentru prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, pentru toţi candidaţii şi toate cadrele didactice care participă la acest proces“, au menţionat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, în cadrul unui comunicat de presă. În ceea ce priveşte probele de admitere în clasa a V-a, acestea se vor susţine în conformitate cu regulamentul sau procedura operaţională privind organizarea şi desfăşurarea probei de admitere la clasa a Va stabilită la nivelul fiecărei unităţi şcolare care organizează examinarea elevilor înscrişi. De asemenea, aceste şcoli trebuie să ofere toate informaţiile necesare, atât prin postări pe site-ul propriu, cât şi telefonic sau prin serviciile de secretariat tuturor persoanelor interesate.  
 
3.100 de elevi pe 800 de locuri?
 
„Inspectoratul Şcolar Judeţean va monitoriza procesul de selecţie în toate etapele derulării sale, în vederea respectării prevederilor legale, a condiţiilor de siguranţă a copiilor, precum şi a dreptului acestora la şanse egale şi acces nediscriminatoriu la educaţie“, au adăugat reprezentanţii ISJ Iaşi. Testarea elevilor de clasa a IV-a pentru înscrierea în clasa a Va are loc doar în unităţile şcolare unde numărul de cereri depăşeşte numărul de locuri, sau în cazul co – legiilor şi liceelor care nu au clase primare. La nivelul municipiului Iaşi sunt zece unităţi de învăţământ aflate în această situaţie. Conform unui interviu acordat de inspectorul şcolar general Genoveva Farcaş, aproximativ 3.100 de elevi vor putea participa la a – ceste testări pentru 800 de locuri disponibile în aceste unităţi de învăţământ.

Comentarii