Elvețienii derulează la Iași cel mai mare proiect privat finanțat prin POR

luni, 16 iulie 2018, 01:57
3 MIN
 Elvețienii derulează la Iași cel mai mare proiect privat finanțat prin POR

Proiectele finanţate prin POR, la Iaşi, însumează peste 660 de milioane de lei. Deşi numeric cele mai multe proiecte sunt private, ca valoare, proiectele autorităţilor publice sunt mult mai mari. Cel mai important proiect privat aparţine unei firme cu acţionari elveţieni. Ce alte proiecte private mai sunt?

În judeţul Iaşi sunt în implementare proiecte în valoare de peste 660 milioane lei finanţate prin intermediul Programului Operaţional Regional. Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE), sunt semnate 65 de contracte de finanţare europeană, marea majoritate a acestora, numeric vorbind, fiind derulate de companii. În schimb, proiectele de amploare aparţin autorităţilor ce au încheiat 11 contracte în valoare totală de 581 milioane lei, fondurile nerambursabile fiind în sumă de 517 milioane lei.

Articole din hârtie şi carton

Dintre proiectele private, cel mai mare din Iaşi aparţine firme Inovalabel SRL, companie specializată în fabricarea de articole din hârtie şi carton. În luna mai 2018, firma a început implementarea unui proiect în valoare de 9,3 milioane lei, jumătate din sumă fiind asigurată prin intermediul POR. Proiectul constă în achiziţionarea unor echipamente de producţie complexe, înalt tehnologizate şi automatizate, care să permită realizarea unui volum mai mare de produse şi care să conducă la îmbunătăţirea fluxului tehnologic actual. Activitatea firmei vizează în special realizarea de etichete decorative. Inovalabel SRL a fost înfiinţată în 1996 şi are ca asociaţi doi elveţieni. Situaţia financiară pe anul trecut arată că firma a avut o cifră de afaceri de 38,1 milioane lei, un profit net de 2,7 milioane lei şi un număr mediu de 108 angajaţi.

Pe axa dedicată microîntreprinderilor, majoritatea proiectelor câştigate de firme fac referire la achiziţia de utilaje şi echipamente în vederea eficientizării activităţii. Proiecte cu o valoare mare au mai fost câştigate de către Rodotex SRL (7,5 milioane lei, industria tipografică), Palestra SRL (7,1 milioane lei, centru fitness), Dimas Gold SRL (5,6 milioane lei, echipamente pentru fabricarea de bijuterii), Oftaprof SRL (3,8 milioane lei, achiziţii echipamente medicale) şi All Green SRL (2,03 milioane lei, amenajare laborator testare produse termoplastice). Alte 26 de firme au încheiat contracte, fiecare cu o valoare de peste un milion de lei, în timp ce celelalte societăţi implementează proiecte cu o valoare sub acest prag.

Consiliul Judeţean a atras cei mai mulţi bani

Cea mai mare parte a fondurilor atrase până acum prin intermediul POR la Iaşi a ajuns la Consiliul Judeţean (CJ), ce are proiecte cu o valoare totală de peste 460 milioane lei. Proiectele de amploare ale instituţiei vizează refacerea axei rutiere Iaşi – Suceava (327 milioane lei) şi modernizarea Spitalului de Copii „Sf. Maria“ (121 milioane lei).

În cazul Primăriei Iaşi, linia de finanţare din POR unde municipalitatea are „rezervată“ o sumă de peste 260 milioane lei încă nu a fost deschisă efectiv, astfel că instituţia derulează în prezent proiecte precum reabilitarea Băii Turceşti, modernizarea Spitalului de Recuperare sau reabilitarea ansamblului Frumoasa. În total, peste 62 milioane lei.

Printre beneficiarii de fonduri prin intermediul POR se mai numără Episcopia Romano-Catolică, Mănăstirea Bârnova, Parohia „Sf. Petru şi Pavel“ şi Parohia Vovidenia. Lăcaşurile de cult au proiecte în implementare de peste 61 milioane lei.

Demn de precizat că POR nu este singurul program european în derulare, la Iaşi fiind în derulare proiecte şi pe alte linii de finanţare, printre cele mai importante proiecte fiind unul al Primăriei, ce vizează reabilitarea de reţele de termoficare, de circa 68 milioane lei.

Comentarii