Este posibil ca locul oamenilor să fie luat de roboţi? Ce spune scriitorul Thomas Frey

marți, 29 septembrie 2020, 08:29
2 MIN
 Este posibil ca locul oamenilor să fie luat de roboţi? Ce spune scriitorul Thomas Frey

Thomas Frey este un admirat inginer şi scriitor american, adept înflăcărat al futurismului. El a explicat de ce nu ar trebui să ne facem griji că roboţii vor putea să ia locul oamenilor. Oricât de dezvoltată este cercetarea, suntem foarte departe de a-i face pe roboţi să arate şi să se comporte precum oamenii, spune Thomas Frey pe platforma sa, Future Speaker. 

 “Te mişti ca un robot” nu va ajunge prea curând să fie un compliment. Este tot mai clar însă că roboţii prezintă avantaje serioase şi caracteristici superioare oamenilor, atunci când vine vorba de lucratul în fabrici.

 Un robot programat bine poate lucra fără pauză de ţigară sau de masă şi fără să se plângă la vreun sindicat. Prin urmare, sunt preferaţi în fabrici.
 Dar pe de altă parte, nici nu pot intra în rolul oamenilor astfel încât să devină fiinţe plăcute. Prietenia, empatia, curajul, iertarea, căldura sufletească, toate sunt apanajul oamenilor, spune Thomas Frey.

 Oamenii sunt nişte “maşinării” atât de complexe, încât sunt imposibil de reprodus cu totul. Pe lângă calităţi, oamenii sunt şi plini de defecte, aşa că dacă cuiva i-ar trece prin cap să creeze un om, ar trebui să-i programeze şi defectele. “Eu, cel puţin, sunt recunoscător pentru imperfecţiunile umane. Cum am mai putea altfel să preţuim, apreciem şi să aspirăm la a fi mai buni noi înşine. dacă nu am fi văzut sau experimentat imperfecţiunea? Şi care ar mai fi rostul de a fi, dacă n-am mai avea către ce aspira?”, se întreabă retoric futuristul american.

Cititi materialul integral pe libertatea.ro

Comentarii