De Sănătate

Punem punctul pe știi

EXCLUSIV: Spitalul Căi Ferate dă în clocot: acuze dure între cei doi medici care concurează pentru postul de manager

marți, 28 noiembrie 2023, 02:50
6 MIN
 EXCLUSIV: Spitalul Căi Ferate dă în clocot: acuze dure între cei doi medici care concurează pentru postul de manager

În plin concurs de alegere a noului manager, despre care „Ziarul de Iaşi” a scris în ediţiile trecute, angajaţii Spitalului CF din Iaşi se plâng de mai multe nereguli constatate, ce nu ar fi fost adresate de actuala conducere. Aceştia spun că un aparat de imagistică, care a costat 2,6 milioane de lei, nu a fost folosit niciodată. Iar o parte dintre angajaţi se plâng de faptul că ei sau colegi de-ai lor au fost daţi afară „în plină iarnă”, la începutul anului 2023, dintr-o serie de 11 locuinţe de serviciu, construite de unitatea medicală în mansarda sediului actual. 

Dr. Cristina Mitrofan, manager interimar şi candidat înscris pentru a ocupa postul definitiv, a negat acuzaţiile şi a explicat că în joc sunt interesele fostului manager, dr. Mihai Glod. Acesta din urmă, eliminat din cursa pentru funcţia de manager de comisia de concurs, dar intrat din nou după contestaţii, acuză actuala conducere de „lipsă de interes pentru spital”.

Cum „s-a uitat” de un aparat de 2,6 milioane de lei

Angajaţii Spitalului Căi Ferate din Iaşi acuză actuala conducere de faptul că un aparat mobil de Computer Tomograf, de ultimă generaţie, stă şi adună praful în curtea interioară a spitalului, în timp ce pacienţii sunt trimişi la subsolul unităţii să folosească aparatul „fix”. „Avem mai mulţi pacienţi pe care i-am putea trata ambulatoriu, să vedem care sunt problemele, dacă internăm, dacă nu, dar aparatul nu cred că a fost folosit niciodată. Înainte să se schimbe managerul au fost făcute traininguri au fost oameni instruiţi, dar probabil cu schimbarea de putere s-a uitat de el pe drum”, a declarat, pentru „Ziarul de Iaşi”, unul dintre medicii din unitatea medicală.

Cititi si: Concurs cu cântec şi scandal pentru funcţia de manager la Spitalul CF: anunţ ascuns, cerinţe dispărute şi presiuni pe candidaţi

Aparatul a fost achiziţionat cu fonduri de la Guvern într-o achiziţie mai amplă de aproape 15 milioane de lei, fiind cumpărate mai multe aparate necesare imagisticii medicale. CT-ul mobil, care a rămas nefolosit într-un spaţiu din curtea interioară a unităţii medicale, a costat 2,6 milioane de lei şi nu a fost utilizat decât pentru scanări de probă. Fostul manager acuză actuala conducere de faptul că nu a existat interes pentru a-l utiliza, actuala conducere dă vina pe fostul manager şi spune că vrea să-l mute.

Fostul manager: „probabil nu există interes să fie folosit”

Dr. Mihai Glod a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că tomograful a fost amplasat în curte în ideea de a fi utilizat pentru pacienţii care vin pentru investigaţii în ambulatoriu, fără a fi necesară mai mult de o internare de zi. De la momentul livrării, finalul anului 2021, şi până când a plecat el din funcţia de manager, începutul anului 2023, spune că s-a făcut montarea şi instruirea personalului.

„Este un CT mobil şi a fost amplasat în curte pentru cei care sunt pe internări de zi. Am fost nevoiţi să creăm un spaţiu lângă acest CT, am făcut trei traininguri şi înainte de a pleca din funcţia de manager trebuia să înceapă activitatea pe el pentru că avea cine să-l opereze. Acum este păcat de el, probabil că nu există interes să fie folosit”, a explicat dr. Mihai Glod.

Actuala conducere: „intenţionăm să-l relocăm”

Actualul manager, dr. Cristina Mitrofan, a explicat că de CT trebuie să răspundă vechea conducere, care să explice de ce nu l-a folosit, şi că în prezent se ia în calcul relocarea în spaţiu nou. Dar nu se ştie când şi dacă va fi utilizat.

„În ceea ce priveşte achiziţia CT-ului mobil de către fosta conducere prin proiect cu fonduri europene, aceasta a fost realizată în context pandemic, pentru a răspunde necesităţii momentului. Pandemia a fost declarată în martie 2020, până în 29 iunie 2023. Intenţionăm post-pandemie să utilizăm acest CT mobil prin relocarea, cu îndeplinirea tuturor normelor de sănătate publică, inclusiv realizarea de circuite funcţionale pentru beneficiul pacienţilor”, a precizat dr. Cristina Mitrofan, într-un răspuns scris transmis „Ziarului de Iaşi”.

Cum a pierdut spitalul 11.000 de lei / lună din martie 2023

În ceea ce priveşte situaţia spaţiilor de cazare, sursele noastre din spital spun că înainte, în ele, locuiau acei angajaţi care nu aveau posibilităţile financiare pentru a-şi asigura în altă parte locuinţa. Au fost amenajate acum mai bine de zece ani, iar cei care doreau să locuiască acolo trebuiau să depună un dosar care intra în comitetul director al spitalului, unde se aprobau sau erau respinse. Spitalul genera şi venituri în urma lor: exista o chirie lunară de 1.000 de lei pentru 10 garsoniere şi un apartament. În total, 11.000 lei / lunar, pe care spitalul nu îi mai încasează din martie 2023.

„Nu erau confort foarte ridicat, dar erau condiţii mai bune decât la un motel: acum sunt libere. Au stat atât rezidenţi, cât şi angajaţi ai spitalului care nu-şi permiteau în altă parte şi pe vremea în care salariile nu sunt cele de astăzi. De regulă erau cazuri sociale”, a explicat una dintre sursele noastre din spital.

Acuze: fostul manager şi-ar fi cazat rudele în garsonierele din spital

Actualul manager, dr. Cristina Mitrofan, neagă acuzaţiile şi spune că în spaţiile respective, când a venit ea la conducerea unităţii medicale, nu au stat persoane fără posibilităţi, ci erau cazate rude sau cunoştinţe ale fostului manager, dr. Mihai Glod.

„Au fost folosite de diverse persoane, inclusiv rude ale fostului manager. Există documente interne înregistrate în aprilie 2022, prin care fostul jurist solicita stingerea contabilă a unor debite înregistrate pe numele unei rude a fostului manager, beneficiară a spaţiului, pentru care nu s-a luat nicio măsură la acel moment, în vederea recuperării prejudiciului creat”, a punctat dr. Cristina Mitrofan în răspunsul trimis ziarului.

În mod concret, aceasta spune că s-au reziliat contractele, despre care explică actualul manager interimar că erau şi ilegale, din punctul său de vedere, fiindcă spitalul nu are „cod CAEN de activitate hotelieră”. Mai mult, acuză faptul că aceşti beneficiari, deşi erau din afara spitalului, foloseau aceleaşi circuite precum angajaţii CF Iaşi. „Acest spaţiu intenţionăm să îl folosim conform intereselor medicale ale spitalului”, a punctat dr. Cristina Mitrofan.

Fostul manager se apără: a stat doar un frate al său, bolnav de cancer, care şi-a plătit toate restanţele

Fostul manager, dr. Mihai Glod, a precizat pentru „Ziarul de Iaşi” că a fost într-o garsonieră, într-adevăr, un frate de-al său pentru doi ani. Însă managerul spune că restul spaţiilor au fost destinate rezidenţilor şi angajaţilor fără posibilităţi din spital, iar fratele său şi-a plătit toate dările.

Cititi si: Comisia de concurs a rezolvat ce n-a putut Comisia de Etică: dr. Cristina Mitrofan a rămas singurul candidat în cursa pentru manager

„A fost cazat cam doi ani un frate de-al meu, care avea cancer şi s-a pierdut. A stat până s-a pierdut, dar şi-a plătit absolut toate contribuţiile. Şi apoi tot ce a avut: mobilă, calculator, a lăsat pe inventarul spitalului, ca mobilă în spaţiul respectiv, şi drept dovadă doi rezidenţi care au stat după el acolo au beneficiat de tot ce era. Dar sunt neadevăruri în rest: acolo au stat doar cei cu probleme sociale şi rezidenţi”, a completat dr. Mihai Glod.

Pe site-ul spitalului nu am regăsit concluziile comisiei de contestaţii, dar dr. Mihai Glod spune că a depus contestaţia după eliminarea sa iniţială din competiţie şi se va prezenta la probele următoare. Prima dintre ele este chiar miercuri, 29 noiembrie, şi constă în susţinerea testului-grilă de verificare a cunoştinţelor pentru candidaţii declaraţi admişi la selecţia dosarelor.

Comentarii