FOTO: Inaugurare de clădire reabilitată la un colegiu monument istoric

luni, 25 mai 2020, 01:50
2 MIN

A avut loc recepţia internatului Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“

A fost realizată recepţia parţială a tronsonului II al clădirii internatului Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“ din Iaşi, urmând ca la această clădire să fie continuate lucrările de consolidare şi reabilitare. La realizarea recepţiei, vineri, a participat şi primarul Mihai Chirica, reprezentanţii Primăriei Iaşi menţionând faptul că această recepţie parţială a fost necesară deoarece urmează să fie mutaţi elevii în zona reabilitată odată cu reluarea activităţii didiactice. Lucrările de reabilitare sunt realizate de către Construcţii Unu SA, valoarea contractului fiind de 6.433.153 de lei.

Restul lucrărilor care mai trebuie executate au o valoare de 2.867.070 de lei, iar finalizarea lor este prevăzută pentru sfârşitul acestui an. Reprezenanţii Primăriei au subiliniat că se are în vedere consolidarea şi reabilitarea întregului campus al Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu“, mai ales că atât clădirea principală, în care se desfăşoară activităţile didactice, cât şi cantina prezintă risc seismic. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, valoarea totală a investiţiei pentru toate lucrările este de 52.612.727 lei, fără TVA. Astfel, având în vedere că aceste reabilitări nu au putut fi încadrate pentru finanţare europeană sau naţonală, municipalitatea ia în calcul contractarea unui împrumut pentru această investiţie.

Corpul vechi de clădire al Şcolii Normale este înscris pe lista monumentelor istorice, fiind datată din 1891. Ca unitate de învăţământ, Colegiul a fost înfiinţat pe 15 decembrie 1855, fiind prima şcoală de pregătire a învăţătorilor din cele două ţări româneşti aflate încă sub suzeranitate turcească. Cantina a fost ridicată între anii 1896 şi 1900.

Comentarii