De Sănătate

Punem punctul pe știi

Gripa la Iaşi: peste 300 de confirmări

joi, 21 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Gripa la Iaşi: peste 300 de confirmări

Chiar dacă epidemia s-a mai diminuat, medicii spun că numărul celor care se prezintă la „Infecţioase“ cu simptome de gripă este în continuare mare.

Peste 300 de persoane din judeţul Iaşi au fost confirmate până în pre­zent cu gripă, iar numărul celor care se prezintă la Spitalul de Boli Infec­ţioase „Sfânta Parascheva“ din Iaşi este încă mare. Cu toate acestea, medicii ieşeni spun că epidemia de gripă s-a mai diminuat şi că nu mai este cazul să ne vaccinăm dacă nu am făcut-o până acum, dar că încă nu ar trebui să renunţăm la mijloa­cele de protecţie. „La nivelul judeţului Iaşi sunt peste 300 de cazuri confirmate de gripă şi în jur de 1.500 de infecţii de căi respiratorii superioare. Deocamdată, încă vin cazuri de gripă confirmate în alte spitale, inclusiv de la cele private, care sunt trimişi la noi spre tratament. Din fericire, nu avem în atenţie cazuri grave. Trendul de gripă a scăzut, nu mai este cazul să ne vaccinăm, dar este cazul să luăm măsuri de protecţie în continuare.

O atenţie deosebită trebuie să acordăm copiilor, pe care nu e indicat să îi ducem în locuri aglomerate sau închise“, a precizat profesorul Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. De la începerea epidemiei, cinci ieşeni diagnosticaţi cu gripă şi-au pierdut viaţa. Aceştia sufereau şi de alte boli şi nu au fost vaccinaţi. În perioada următoare, medicii ne sfătuiesc să evităm spaţiile aglomerate, să ne hidratăm, să aerisim încăperile şi să dăm o importanţă şi mai sporită igienei mâinilor.

Virozele, mai puţine ca anul trecut

Virozele respiratorii nu i-au afectat prea mult pe copii în acest sezon, medicii de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ spunând că, în comparaţie cu situaţia de anul trecut, anul acesta numărul virozelor a fost unul simţitor mai mic. Dacă, în medie, aici ajung zilnic 100 de copii pentru diferite consultaţii, săptămâna trecută, doar cinci copii cu suspiciune de gripă au fost dirijaţi către Spitalul de Boli Infecţioase, având nevoie de tratament specific. „O parte dintre copiii diagnosticaţi pleacă la domiciliu cu recomandări din partea medicului, alte cazuri au fost dirijate către Spitalul de Boli Infecţioase dacă s-au etichetat ca fiind contagioase.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul virozelor a fost unul mai mic“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al Spitalului de Copii. Nu au lipsit în a­ceastă perioadă nici traumele suferite de copii în timpul orelor de joacă. Un exemplu în acest sens este un copil în vârstă de şapte ani care a ajuns la spital după ce a căzut de la înălţime, mai exact dintr-un cireş, medicii precizând că este un caz atipic pentru această perioadă rece a anului. Copilul a fost diagnosticat cu fracturi la ambele mâini, având nevoie de îngrijiri medicale. (Andreea ANTON, Mădălina OLARIU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii