Iaşi: Premiile de excelenţă SFR, pentru actorii Rodica Mandache şi Ion Dichiseanu şi regizorul Dan Piţa

luni, 02 august 2021, 13:05
3 MIN
 Iaşi: Premiile de excelenţă SFR, pentru actorii Rodica Mandache şi Ion Dichiseanu şi regizorul Dan Piţa

Premiile de excelenţă ale celei de-a XII-a ediţii a festivalului de film românesc, intitulat Serile Filmului Românesc (SFR), vor fi oferite, în semn de apreciere pentru întreaga activitate, unor nume sonore ale cinematografiei româneşti – actorii Rodica Mandache şi Ion Dichiseanu, precum şi regizorul Dan Piţa.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei ARTIS, organizatorul SFR, actriţa Rodica Mandache şi regizorul Dan Piţa se vor întâlni cu publicul ieşean în cadrul festivalului Serile Filmului Românesc, organizat în perioada 11-15 august.

În timpul festivalului, actorul Ion Dichiseanu, invitat la ediţiile SFR din anii trecuţi, va fi omagiat în prezenţa colegilor de scenă, moment în care vor fi prezentate fragmente din viaţa marelui artist.

"Premiile de excelenţă SFR sunt acordate în semn de recunoaştere a contribuţiei excepţionale aduse în domeniul culturii, artei şi cinematografiei", afirmă organizatorii, în comunicatul de presă menţionat.

Conform surse citate, evenimentele dedicate celor trei artişti vor debuta miercuri, 11 august, de la ora 16,00, la Ateneul Naţional din Iaşi, cu vernisajul expoziţiei Republica Rodica, organizat în onoarea actriţei Rodica Mandache.

Vineri, 13 august, în Piaţa Unirii, la ora 19,00, în cadrul CINExcelenţa, va fi organizat un recital Rodica Mandache – Doamna fără nimeni, invitatul special fiind actorul Marius Manole. De asemenea, în timpul acestui eveniment celebrei actriţe îi va fi înmânat premiul de excelenţă pentru întreaga carieră. De asemenea, va fi prezentat un colaj de texte din lirica românească şi universală, care-i va avea în prim plan, printre alţii, pe William Shakespeare, Charlie Chaplin, Robert De Niro, Mihai Eminescu, Nina Cassian, Marin Sorescu, Nichita Stănescu şi Horaţiu Mălăele.

Tot vineri, la Casa de Cultură "Mihai Ursachi", de la ora 21,30, va fi o proiecţie a filmului "Mai presus de orice", o producţie din 1980, a cărei regie este semnată de Nicolae Mărgineanu şi Dan Piţa. La evenimentul la care au fost invitaţi să participe şi cei doi regizori, "Premiul de excelenţă pentru întreaga carieră" îi va fi înmânat lui Dan Piţa.

"Conceput iniţial drept un documentar despre catastrofele cutremurului din 4 martie 1977, filmul "Mai presus de orice a devenit o îmbinare a documentarului cu ficţiunea, ce captează cumplita amintire. Din cauza 'imaginilor prea dure', cu un puternic impact emoţional, cenzura epocii respective a interzis ca filmul să fie redat în România", spun organizatorii SFR, prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, sâmbătă, 14 august, la Cinema Ateneu, de la ora 17,30, va fi proiecţia filmului "Visul unei nopţi de iarnă", o producţie din 1980 semnată de regizorul Dan Necşulea. La eveniment sunt invitate să participe Rodica Mandache şi Irina-Margareta Nistor.

"O comedie romantică a anilor '80, un remake al unui cunoscut film din 1946 cu acelaşi titlu. El, un scriitor cunoscut, ea, femeie matură, înaltă, frumoasă, curtată. În distribuţie îi vom vedea pe Rodica Mandache, Margareta Pogonat, Florin Piersic", menţionează organizatorii.

Duminică, 15 august, în Piaţa Unirii, de la ora 19,00, va fi organizată Gala de închidere SFR 12, în cadrul căreia se va desfăşura spectacolul "Declaraţie de drag… de film" cu Adrian Păduraru. De asemenea, va fi un moment In Memoriam Ion Dichiseanu în care vor fi desfăşurate fragmente din spectacole, filme, muzică în prezenţa fiicei marelui artist, Ioana Dichiseanu, căreia i se va înmâna Premiul de excelenţă In Memoriam – Ion Dichiseanu, mai menţionează comunicatul organizatorilor festivalului. AGERPRES

Comentarii