Instituirea tutelei minorului și numirea tutorelui

În ce situații se poate institui tutela minorului? Care sunt persoanele care pot fi numite tutore?

miercuri, 22 noiembrie 2023, 16:15
3 MIN
 Instituirea tutelei minorului și numirea tutorelui

 Plecând de la rolul pe care îl are această instituție juridică, respectiv acela de a înlocui autoritatea părintească, tutela minorului se deschide ori de câte ori acesta este lipsit de autoritatea părintească. Art. 110 din Codul Civil reglementează cazurile în care se instituie tutela minorului, respectiv ambii părinţi sunt, după caz: decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat o pedeapsă penală a interzicerii drepturilor părinteşti, beneficiază de consiliere judiciară sau tutelă specială, sunt dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

 Au obligația ca de îndată ce află de existența unui minor lipsit de îngrijire părintească să însțiințeze instanța de tutelă: a) persoanele apropiate minorului, precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minorul; b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morţii unei persoane, precum şi notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale; c) instanţele judecătoreşti, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti; d) procurorul, autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile de ocrotire, precum şi orice altă persoană. ( art. 111 Cod Cvil).

Tutela minorului se instituie întotdeauna de instanța de tutelă de la domiciliul minorului.

Numirea tutorelui se face, cu acordul acestuia, de către instanţa de tutelă în camera de consiliu, prin încheiere definitivă. Atunci când desemnarea tutorelui s-a făcut prin convenţie, cel desemnat tutore nu poate refuza numirea decât pentru motivele prevăzute la art. 120 alin. (2) Cod Civil, respectiv: are vârsta de 60 de ani împliniţi; este femeie însărcinată sau mama unui copil mai mic de 8 ani; creşte şi educă 2 sau mai mulţi copii; din cauza bolii, a infirmităţii, a felului activităţilor desfăşurate, a depărtării domiciliului de locul unde se află bunurile minorului sau din alte motive întemeiate, nu ar mai putea să îndeplinească această sarcină.

În situația în care minorul a împlinit vârsta de 10 ani ascultarea acestuia este obligatorie. În lipsa unui tutore desemnat, dacă instanţa de tutelă a constituit consiliul de familie, numirea tutorelui se face, cu consultarea consiliului de familie. Încheierea de numire se comunică în scris tutorelui şi se afişează la sediul instanţei de tutelă şi la primăria de la domiciliul minorului.

Drepturile şi îndatoririle tutorelui încep de la data comunicării încheierii de numire.

Până la comunicare instanța de tutelă poate lua măsuri provizorii cerute de interesele minorului, putând chiar să numească un curator special [ art. 119 alin. (1) – alin. (6)].

Așadar, poate fi tutore o persoană fizică sau soțul și soția împreună, dacă nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Codul Civil. În cazul în care trebuie instituită tutela la mai mulți minori, care sunt frați sau surori, se numește de regulă, un singur tutore [ art. 112 alin. (1) și alin. (2)].

Potrivit prevederilor art. 122 alin. (2) Cod Civil, ca o excepție de la regula conform căreia tutore poate fi doar o persoană fizică, o persoană juridică specializată poate fi numită tutore al patrimoniului minorului ori doar a unei părți a acesteia de instanța de tutelă, cu avizul consiliului de familie, ținând seama de mărimea și compunerea patrimoniului copilului. 

Și în materia tutelei regula este capacitatea, iar excepția este incapacitatea.

Astfel, părintele minorului poate desemna, prin act unilateral sau prin convenţie, încheiate în formă autentică, ori, după caz, prin testament, persoana care urmează a fi numită tutore al copiilor săi. Desemnarea făcută de părintele care în momentul morţii era decăzut din drepturile părinteşti este lipsită de efecte. De asemenea, desemnarea tutorelui poate fi revocată oricând de către părinte, chiar şi printr-un înscris sub semnătură privată [art. 114 alin. (1) – alin. (3) Cod Civl].

În situația în care există un conflict de tutori, atunci când au fost desemnate mai multe persoane ca tutore, instanţa de tutelă este cea care va hotărî ţinând cont de condiţiile lor materiale, precum şi de garanţiile morale necesare dezvoltării armonioase a minorului.

În lipsa unui tutore desemnat, intanța de tutelă numește cu prioritate ca tutore, dacă nu se opun motive întemeiate, o rudă sau un afin ori un prieten al familiei minorului, în stare să îndeplinească această sarcină, ţinând seama, după caz, de relaţiile personale, de apropierea domiciliilor, de condiţiile materiale şi de garanţiile morale pe care le prezintă cel chemat la tutelă [art. 118 alin. (1) Cod Civil].

Consilier, Paula Iekel, Biroul Teritorial Iaşi, Instituţia Avocatul Poporului

 

Comentarii