Mulți afgani nu se bucurau că trăiesc și vedeau moartea ca pe o eliberare

miercuri, 25 august 2021, 10:54
2 MIN
 Mulți afgani nu se bucurau că trăiesc și vedeau moartea ca pe o eliberare

Mulți militari și civili afgani nu se bucurau că trăiesc și vedeau moartea ca pe o eliberare dintr-o viață prea grea, a povestit Raul Simion, militar român specializat în operațiuni speciale, care a avut 4 misiuni în Afganistan.

Raul Simion a făcut parte din forțele românești pentru Operațiuni Speciale, Batalionul 53 Comando. A participat la patru minsiuni în Afganistan, din 2008 până în 2016, și a lucrat chiar cu armata afgană care a capitulat în fața talibanilor după retragerea NATO.

Pentru miliarul român, această renunțare fără a trage un foc nu e tocmai o surpriză. Armata locală era bine pregătită, dar soldații erau permament sub teroarea talibanilor, iar când au rămas fără sprijinul aliaților occidentali, s-au temut să mai lupte.

Militarul a întâlnit și afgani care voiau să vină în România.

„Aveam un mecanic de tancuri, care avea un atelier într-un container și ne spunea că vrea să meargă cu tot cu atelier în România. Ei voiau să plece cu orice preț din Afganistan. Mai ales în America. Ei sunt împăcați cu soarta lor. Mulți nu sunt încântați că trăiesc. Dacă ar muri, ar fi mai fericiți, se duc în rai, viața de după e mai frumoasă. Am discutat cu comandantul unui detașament și l-am întrebat de ce nu e mulțumit pentru faptul că trăiește, că are familia lui, copii. Mi-a spus: «Raul, nu îmi place să trăiesc, pentru că uite ce viață grea avem. Tot timpul sunt sub stres, tot timpul sub amenințare, dacă vin talibanii. Familia nu vrea să mă mai lase să lucrez, pentru că în orice seară se pot trezi cu talibanii, să-i omoare». Ei nici nu știau ziua în care erau născuți. Știau anul, dar spuneau: «Într-o zi când era mai cald»”, și-a amintit Raul Simion.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii