O adolescentă a venit cu fraţii ei de mânuţă la spital după ce au mâncat ciuperci

sâmbătă, 07 iulie 2018, 01:56
2 MIN
 O adolescentă a venit cu fraţii ei de mânuţă la spital după ce au mâncat ciuperci

În ultima gardă de la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul de Copii „Sf. Maria“ au continuat să apară cazuri de intoxicaţii acute cu ciuperci, de data această fiind vorba despre trei copii din aceeaşi familie.

O fată în vârstă de 16 ani şi fraţii săi de 10 şi 14 ani au mers în pădure şi au cules câteva ciuperci pe care le-au şi preparat în aceeaşi zi. Li s-a făcut rău la aproximativ o oră după ce au terminat de mâncat, începând să vomite fără să se poată opri, având dureri de burtă, precum şi stare generală influenţată. Medicii spun că totuşi au avut noroc că au bănuit să starea lor este legată de consumul de ciuperci şi s-au prezentat de urgenţă la spital.

„Li s-a făcut spălătură gastrică, s-a administrat căr­bu­ne activat, perfuzii de re­echi­librare, simptomatice. Li s-au făcut analizele necesare, vor rămâne internaţi, urmând să se stabilească dacă a fost afectat în vreun fel ficatul ca urmare a intoxicaţiei acute cu ciuperci“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt de la Spitalul de Copii.

Cei trei fraţi sunt dintr-un sat din judeţ şi vor rămâne internaţi aproximativ cinci zile, durata de spitalizare urmând să fie stabilită în funcţie de cum va evolua starea lor de sănătate. Medicii recomandă ca, în astfel de situaţii, imediat după apariţia simptomelor persoanele care au consumat ciuperci să se prezinte la spital, fiind nevoie de investigaţii şi tratament, întârzierea putând fi fatală.

De asemenea, este indicat ca ciupercile să fie culese de persoane care pot diferenţia soiurile de ciuperci, deoarece există situaţii în care cele otrăvitoare seamănă tot mai mult cu cele comestibile.

Comentarii