O altă față a eșecului cadrelor didactice la examenele lor. Nu e doar despre pregătirea slabă

miercuri, 11 august 2021, 10:27
1 MIN
 O altă față a eșecului cadrelor didactice la examenele lor. Nu e doar despre pregătirea slabă

Aproape 30% dintre cadrele didactice care activează deja în învățământ și au dat examentul de definitivat anul acesta nu au reușit să obțină nota minimă 8 pentru a promova. Dar eșecul nu are legătură întotdeauna cu pregătirea slabă a profesorului sau învățătorului.

Definitivatul în învățământ și acordarea titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice, recunoaștere care se obține în urma unui examen național.

Este nevoie atât de definitivat, cât și de titularizare ca să ai un post garantat pe termen lung în învățământ. Fără definitivat, îți poți păstra catedra atâta vreme cât un cadru didactic cu punctaj mai mare nu cere același post. Pe de altă parte, poți lua examenul de definitivat, dar fără posturi disponibile, nu îți garantează obținerea unui loc într-o școală.

În 2021, 556 de candidați, cadre didactice care deja activează în învățământ, au obținut note sub 5. Pe de altă parte, 76,06% au reușit să obțină peste nota 8, care reprezintă nota de trecere a examenului. 

Cum e posibil ca niște oameni care predau și evaluează deja elevi să nu fie în stare să obțină măcar nota 5 la un concurs atât de important? Răspunsul nu are legătură întotdeauna doar cu pregătirea candidatului, ci și cu starea lui emoțională, starea de sănătate sau oboseală, rezistența la stres și chiar nivelul veniturilor sale. 

Mai mult, pe newsweek

Comentarii