O șoferiță depistată cu alcoolemie în trafic i-a învins pe polițiști. Ce a spus că a mâncat

marți, 06 iulie 2021, 21:27
2 MIN
 O șoferiță depistată cu alcoolemie în trafic i-a învins pe polițiști. Ce a spus că a mâncat

O șoferiță din județul Alba este extrem de aproape de a-și recupera permisul de conducere după ce a demonstrat, în instanță, faptul că a consumat alimente fermentate, care ar fi provocat alcoolemia cu care a fost depistată la întâlnirea cu polițiștii rutieri.J. Silvia a fost oprită de un echipaj de poliţie rutieră în data de 6 februarie 2021, noaptea la ora 3.16, pe raza localităţii Săsciori şi a fost testată cu aparatul etilotest, acesta indicând o valoare de 0.05mg/l alcool pur în aerul expirat. A primit un avertisment şi pedeapsa complementară a suspendării dreptului de a conduce pe o perioadă de 90 de zile.

„Petenta susţine că în ziua precedentă a consumat alimente fermentate, însă în dimineaţa zilei următoare nu a avut niciun moment reprezentarea faptului că este sub influenţa băuturilor alcoolice, fiind încredinţată că oţetul din baza alimentelor fermentate a fost într-o cantitate mică şi alcoolul s-a metabolizat.

Susţine că nu se face vinovată de sărvâşirea faptei de conducere sub influenţa alcoolului, valoarea extrem de mica a alcoolemiei se datorează aportului de alimente fermentate. În ce priveşte aparatul etilotest, cu care a fost testată, a arătat că acesta nu reprezintă un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic. Legiuitorul a stabilit obligaţia de a se utiliza în stabilirea concentraţiei de alcool în aerul expirat un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic, tocmai pentru înlăturarea oricărei erori cu ocazia controlului”, a precizat femeia în plângerea depusă la Judecătoria Sebeş.

IPJ Alba a cerut respingerea plângerii şi menţinerea procesului-verbal de contravenţie aşa cum a fost întocmit pentru că fapta s-a comis după cum a fost descrisă în procesul-verbal de contravenţie, contravenţia reţinută fiind constatată de agentul de poliţie aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu.

Instanţa a constatat, însă, că starea de fapt descrisă în procesul verbal de către agentul constatator nu coincide cu elementele probatorii aflate la dosarul cauzei.„Deşi se reţine că valoarea alcoolemiei în aerul expirat a fost de 0,05 mg/l iar acest rezultat a fost consemnat în fişa cu nr. (…), această fişă nu se regăseşte la dosarul cauzei, pentru a putea fi verificată de către instanţă. Nici măcar nu s-a menţionat în PV contestat care a fost aparatul etilotest folosit, pentru ca în cazul în care instanţa solicita, să poată fi depusă la dosar verificarea metrologică a acestuia. Este adevărat că PV cuprinde menţiunea că petenta nu a solicitat să fie transportată la spital în vederea recoltării probelor de sânge, însă acest aspect nu acoperă lipsurile procesului verbal contestat”, a precizat magistratul care a judecat cauza.

Mai mult, pe ziarulunirea.ro

Comentarii