Picătura chinezească în capete credule

sâmbătă, 22 aprilie 2023, 01:50
4 MIN
 Picătura chinezească în capete credule

În general, suporterul ieşean este creştin, ortodox şi cu frică de Dumnezeu. Însă cei mulţi din fracţiunea cea prăpăstioasă par a avea mai mult frică de „dumnezei” decât de Dumnezeu însuşi.

Deşi nu se afla pe primul loc la finele sezonlui regulat al Ligii I, Politehnica Iaşi era văzută de mulţi specialişti, nu numai de la noi din urbe, ca fiind principala candidată la promovarea directă. Nu mai insist asupra argumentelor, dar victoria de la Galaţi, care a adus formaţia lui Leontin Grozavu pe culmile play-off-ului Ligii 2, a netezit această predicţie. Între timp, s-au întâmplat lucruri care au însămânţat frica în inimile suporterilor. Dinamo şi-a regăsit cât de cât un sprijin financiar şi a început să urce, presupusa lege Dâncu a bulversat spiritele la Galaţi, Iaşi şi în zona dinamovistă, iar Politehnica noastră dragă se face că a uitat să mai câştige. Norocul ieşenilor este că tremoloul sună mai forte în celelalte tabere, decât în cea din Copou, dar această parte plină a paharului este neglijată de fracţiunea prăpăstioasă a suporterimii ieşene. Dar până să ajungem la 'mnealor, puţintică răbdare.

Mulţi spun că Leo, cu temperamentul său leonin, a intrat în conflict cu partea „sensibilă” a echipei, iar jucătorii, muncitori calificaţi într-o echipă de fotbal, îl lucrează „muncitoreşte”. Personal, nu vreau să cred aşa ceva, fiindcă Grozavu este un tehnician destoinic, cu rezultate bune la Botoşani şi în Secuime; dar dacă s-a pierdut ceva chimie în sânul familiei din Copou, Leo trebuie să fie acela care s-o recupereze. Iar reintegrarea lui Harrison este un semn bun că procesul a început.

Mulţi fani nu cunosc alţi vinovaţi de perioadele mai puţin faste ale echipei favorite decât antrenorii, arbitrii şi ziariştii. Despre Mister Leo am amintit, arbitrii nu prea au dezavantajat Politehnica (ba s-ar putea spune că viceversa), e drept că în presa locală adversarii Iaşului au cam fost minimalizaţi, dar nişte fotbalişti tari ca fierul şi iuţi ca mocăniţa nu sunt demoazele de pension să-şi deterioreze naturelul prea simţitor de la nişte fraze din ziare. În plus, acolo este un antrenor exigent care ştie cum să ţină frâiele. (Pe cei care îl contestă pe Leo i-aş întreba dacă era mai bine pe vremea lui Niculescu). Toate ar fi mai bune dacă unii dintre suporteri (taare mă tem că sunt destul de mulţi) cred în toate gogoriţele care răsar prin presa de scandal şi pe reţelele de socializare.

În general, suporterul ieşean este creştin, ortodox şi cu frică de Dumnezeu. Însă cei mulţi din fracţiunea prăpăstioasă de care amintiserăm par a avea mai mult frică de „dumnezei” decât de Dumnezeu însuşi. Mai exact, de Burleanu, de Dâncu, de Talpan ş.a.m.d. Mai rău, frica asta paramistică este inoculată perseverent şi subliminal de troli profesionişti extraşi din politică şi trimişi la munca de jos a fotbalului. Spuneţi, domnilor, care chiar iubiţi echipa asta cu bune, cu rele, de câte ori n-aţi simţit nevoia să aruncaţi naibii telefonul sau computerul când citiţi astfel de predicţii: „ne dă Dinamo de la patru în sus!”; ”dacă Dinamo nu merge, au grijă arbitrii”; „Steaua promovează acum pentru că Dâncu, Burleanu, Talpan şi Ciolacu merg mână în mână”; „nu suntem doriţi acolo, fiindcă deranjăm pe cei mari”; ”se vrea promovarea în 2024 fiindcă sunt alegeri” (n.a. – în 2024 va fi mult mai greu de promovat) şi multe de-astea pe care domnii de la Bucureşti ni le inoculează, fiindcă – vezi Doamne – Steaua şi Dinamo, tre' să promoveze, iar voi, ţăranilor moldoveni mergeţi la baraj că acolo-i de nasul vost'!

Înclin să cred că astfel de bazaconii livrate picătură (chinezească) cu picătură în capetele credule fac mai rău decât excesele antrenorului sau ale presei. Asemenea comentarii defetiste se pot răsfrânge mai mult asupra moralului de care echipa are nevoie acum mai mult ca oricând.

În rest, aşa cum a scris ieri redactorul „Ziarului de Iaşi”, fotbaliştii din Copou trebuie să sufle şi în iaurt. Să trateze competiţia ca şi cum CSA Steaua ar fi obţinut dreptul la promovare şi Iaşul trebuie să se lupte cu Dinamo şi (hai să zicem!) Oţelul pentru al doilea loc direct promovabil. Iar de asta, principalul responsabil este domnul Leontin Florian Grozavu. Merită încercat în primul rând marţi cu Dinamo. După aia, mai vedem!

Comentarii