Povestea unui om de afaceri gâtuit de datorii. Mesaje de ameninţare pe mobil

sâmbătă, 14 septembrie 2019, 01:50
4 MIN
 Povestea unui om de afaceri gâtuit de datorii. Mesaje de ameninţare pe mobil

Înainte de a se sinucide, omul de afaceri Mihai Ţibu ar fi primit mai multe mesaje ameninţătoare. Viticultorul avea bani împrumutaţi şi de la ţiganii din Grajduri. Le-ar fi dat trei cisterne de inox, dar aceştia îl căutau în continuare. “El nu se pregătea de moarte“, ne-a spus Barbu Văduva, un alt creditor de-al său care vorbise cu el înainte de a muri. “Eram colaboratori. Avea datorii, câte puţin la fiecare”, ne-a spus prof. Valeriu Cotea.

 

Omul de afaceri nu a mai rezistat psihic, iar miercuri dimineaţă, după vizita unui executor acasă, omul s-a urcat pe o bancă dintr-un şopron şi s-a spânzurat de o grindă. „Omul nu mai băuse de o lună de zile şi era perfect conştient de ceea ce face. El era dărâmat psihic pentru faptul că îi plecase soţia de acasă. Ea era cheia şi lacata din toate afacerile lui. Eu am vorbit luni dimineaţă cu el şi era optimist că îşi va reîntregi familia. Datoriile lui erau solvabile“, ne-a spus omul de afaceri Barbu Văduva, care era un apropiat al lui Mihai Ţibu. Acesta din urmă avea datorii destul de mari. Printre acestea, se vorbeşte de o datorie de 180.000 de euro pe care îi datora academicianului Valeriu Cotea, care îi împrumutase bani pentru a-şi achiziţiona câteva utilaje agricole, încă de pe vremea când trăia acesta. Fiul academicianului, prof. Valeriu Cotea, ne-a declarat că suma e exagerată. „Avea mai puţin la mine. Eram colaboratori. Avea datorii, câte puţin la fiecare“, a spus prof. Cotea.

A dat trei cisterne în contul datoriilor

Ţibu ipotecase casa pentru un credit agricol luat de la un fermier, în valoare de 70.000 de euro, şi pentru care îi băteau executorii la poartă. Nu în ultimul rând, Mihai Ţibu împrumutase suma de 50.000 de lei de la nişte ţigani din Grajduri, iar aceştia îl presau zilnic, trimiţându-i mesaje de ameninţare. Ţibu le-ar fi dat în contul datoriilor trei cisterne din oţel inoxidabil, însă ţiganii îl căutau în continuare, ameninţându-l. Cu două zile înainte de a se sinucide, acesta le spunea prietenilor că este căutat de către ţigani dar şi că trebuia să vină acasă la el executorul pentru a-i ridica două utilaje în contul unei datorii.

Miercuri, spre orele amiezii, viticultorul a fost găsit spânzurat, fiind observat de către o vecină. Potrivit apropiaţilor lui Mihai Ţibu, acesta din urmă spunea că este urmărit de ghinion. „Vorbeam des cu el, ne sfătuiam reciproc. El avea o plantaţie de 36 de hectare la Şorogari, şi era primul an pe rod. Se ştie că, în primii ani, viţa-de-vie nu face rod, iar anul acesta urma să producă. Numai că au fost ploi şi secetă la un moment dat încât viţa-de-vie nu a mai făcut rod, iar el nu s-a ales cu nimic. De asemenea, mai avea vreo 20 de hectare pe Bucium pe care le lucra. Datoriile lui erau solvabile, puteau fi înapoiate. Ştiu că intenţiona să îşi vândă afacerea cu vreo 500.000 de euro, şi chiar mi-a propus să ne asociem, să fac eu o infuzie de capital. Eu am fost de acord, însă mi-a propus ca mai întâi să achităm datoriile. I-am răspuns că ne-ar trebui bani încă pe atâta, încât este mai bine să achităm doar urgenţele şi apoi vedem“, ne-a mai spus Barbu Văduva, care a negat că l-ar fi presat pentru o datorie de 30.000 de euro.

„El nu se pregătea de moarte“

Omul de afaceri Ţibu ar fi avut în momentul morţii sale aproximativ 100.000 de litri de vin de calitate, însă nu dorea să îl vândă ieftin. Acesta ar fi câştigat o sumă frumuşică pentru această cantitate. „El nu se pregătea de moarte. Când am vorbit ultima oară cu el, adică la începutul acestei săptămâni, el îşi igieniza cisternele şi utilajele. Se pregătea de recoltarea de toamnă“, ne-a mai spus un apropiat al acestuia. Bărbatul urma să împlinească la finele acestei luni 50 de ani şi, în ultimii ani, a fost protagonistul mai multor procese civile, dar şi penale. O pedeapsă de închisoare cu amânarea pedepsei a fost primită de afacerist pe 20 mai 2019, când Curtea de Apel Iaşi l-a găsit vinovat pe bărbat de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului. Un an de închisoare cu amânarea pedepsei a primit Mihai Ţibu atunci, el recunoscând în faţa judecătorilor fapta.

Ulterior acelei condamnări, afaceristul a fost dat în judecată şi de un executor judecătoresc, în numele unei firme, care a cerut instanţei, şi a şi obţinut, dreptul de a intra în sediul firmei lui Ţibu, dar şi a vilei acestuia, pentru recuperarea unei datorii aferente unui bilet la ordin emis în 2018 şi neachitat. În trecut, Ţibu a mai fost dat în judecată şi de o persoană fizică, pentru că nu a plătit un împrumut de 3.000 de lei. Ţibu era asociat unic al firmei MDT AGRICOL SRL, care a terminat anul fiscal precedent pe pierdere. Casa de Vinuri Ţibu SRL, deţinută alături de soţie, a declarat, în schimb, un profit de aproximativ 65.000 de lei pentru anul trecut. 

Comentarii