Procesul primarului: o nouă amânare. Şi ultimul judecător desemnat a depus declaraţie de abţinere

joi, 08 februarie 2024, 02:50
2 MIN
 Procesul primarului: o nouă amânare. Şi ultimul judecător desemnat a depus declaraţie de abţinere

Procesul primarului Mihai Chirica din dosarul „Flux” a început cu o nouă amânare. Şi ultimul magistrat desemnat să judece cazul, Adrian Mereuţă, a depus o declaraţie de abţinere, invocând acelaşi paragraf din Codul de Procedură Penală, conform căruia „există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea judecătorului este afectată”. 

Cererea de abţinere a fost însă respinsă de colegii lui Mereuţă, acesta urmând să conducă dezbaterile la viitorul termen de judecată.

Este al treilea magistrat

Mereuţă este al treilea judecător desemnat în dosarul „Flux”. Primul, Oana Bodoga, a depus succesiv două cereri de abţinere, reuşind în cele din urmă să-şi convingă colegii că relaţiile de familie prea apropiate cu primarul reprezintă un impediment suficient de serios în calea pronunţării unei sentinţe obiective. Următoarea judecătoare, Iulia Munteanu, preşedintele delegat al secţiei penale a Tribunalului, a invocat la rândul său incompatibilitatea, dar dintr-un alt motiv. Ea fusese magistratul care a analizat în primă instanţă acordul de recunoaştere încheiat între procurorii DNA şi un funcţionar al Primăriei, Gabriel Ghergheşanu. Acesta fusese iniţial inculpat şi el în dosar, dar acceptase colaborarea cu procurorii în schimbul unei pedepse cu suspendare. Motivul invocat de Munteanu făcea parte dintre situaţiile de incompatibilitate prevăzute în mod expres de Codul de Procedură Penală.

A invocat că a fost membru BEC

Adrian Mereuţă, promovat anul trecut la Tribunal de la Judecătorie, este al treilea magistrat desemnat să judece cazul. În declaraţia sa de abţinere, el a invocat faptul că în urmă cu patru ani a fost membru în Biroul Electoral Municipal. Motivul nu a fost considerat însă suficient de important pentru a se putea spune că i-ar influenţa imparţialitatea, aşa că cererea a fost respinsă.

Cititi si: 9 etaje în loc de 3 – Martorul principal îşi contestă propria recunoaştere a vinovăţiei. Scapă Chirica de „Flux” prin ricoşeu?

În dosarul „Flux”, ancheta procurorilor DNA a vizat modul în care societatea Flux SRL a construit în Tătăraşi un bloc cu 9 niveluri, în locul clădirii cu două niveluri care fusese autorizată. Deşi nu respecta autorizaţia, imobilul a fost intabulat, procurorii susţinând că acest lucru s-a făcut cu sprijinul conducerii Primăriei şi al unor funcţionari ai acesteia. Următorul termen de judecată nu a fost încă stabilit. 

Comentarii