Proiect de cercetare de la UMF Iași, printre cele mai bune din ţară

vineri, 26 noiembrie 2021, 02:56
2 MIN
 Proiect de cercetare de la UMF Iași, printre cele mai bune din ţară

Un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) a fost selectat în finala celei de-a doua ediţii a Romanian Healthcare Awards, la categoria „Proiectul de cercetare al anului”.

Proiectul „Evaluarea pe termen lung a riscului cardiovascular la pacienţii cu CKD (boală cronică de rinichi) în urma bolii SARS-CoV-2 (CARDIO SCARS IN CKD)” a fost evaluat de 31 de membri ai juriului, din România, Bulgaria, Franţa, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, Irlanda şi Danemarca. În urma evaluării a fost selectat între cei cinci finalişti ai secţiunii.

„Impactul pandemiei asupra sistemului medical nu este doar cel imediat, pe care-l observăm, din păcate, în aceste zile, cu spitale neîncăpătoare şi sute de morţi la fiecare 24 de ore. Adevăratele efecte ale pandemiei le vedem în tratarea pacienţilor care rămân cu sechele în urma infectării, iar cei care au deja alte afecţiuni, precum boala cronică de rinichi, au un risc sporit de a dezvolta complicaţii la luni de zile după ce sunt declaraţi oficial vindecaţi de COVID-19”, a declarat prof.dr. Adrian Covic, manager al proiectului.

Scopul principal al acestui studiu este de a evalua în mod holistic riscul afecţiunilor cardiovasculare într-o populaţie de pacienţi care suferă de boală cronică de rinichi, în urma infecţiei cu COVID-19.

„Dincolo de recunoaşterea, încă o dată, a excelenţei în cercetare, această nominalizare pune în lumină lupta permanentă a întregii comunităţi academice a UMF Iaşi împotriva pandemiei cu noul coronavirus”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF.

Comentarii