Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Crochete dulci-acrişoare de viţel cu mere

joi, 12 septembrie 2019, 20:00
2 MIN
 Reţeta lui Costăchel cu recomandarea Paharnicului: Crochete dulci-acrişoare de viţel cu mere

O reţetă pentru orice anotimp, simplă, foarte gustoasă şi, într-adevăr, deosebită. 

Mărul dă tocăturii o savoare atât de interesantă şi de neaşteptată încât merită să renunţăm din când în când la tocăturile noastre clasice cu ceapă prăjită şi pătrunjel. Ia hai să vedem ce-i de capul ei!

Pentru 4 persoane avem nevoie de

* 400 g carne tocată de viţel (dar puteţi încerca şi cu porc slab, şi cu piept de pasăre),

* 1 măr mare,

* 50 g zahar,

* 1 ou,

* făină,

* 200 ml vin roşu bun,

* 80 g unt,

* sare şi piper.

Curăţaţi mărul, scoateţi-i sâmburii şi tocaţi-l mărunt. Amestecaţi-l într-un castron cu carnea, oul, sare şi piper (dacă vreţi, puteţi adăuga şi miezul de la o felie de pâine, muiat în lapte şi stors bine). Frământaţi zdravăn până când obţineţi un amestec omogen, formaţi chifteluţe ovale, pe care le tăvăliţi prin făina. Încălziţi untul într-o tigaie mare şi, când s-a încins bine, puneţi crochetele. Rumeniţi-le uniform, apoi turnaţi vinul în care aţi dizolvat zaharul. Lăsaţi-l să dea un clocot, daţi flacăra la minimum, acoperiţi şi mai fierbeţi timp de circa un sfert de oră, amestecând des (dar cu grijă!), astfel încât chiftelele să se îmbibe bine cu sosul. Când sunt gata, serviţi-le imediat, cu piure de cartofi şi o salată după plac. Simplu, ieftin şi gustos, nu-i aşa?

C’est soir Busuioacă de Bohotin sec 2018, Crama Hermeziu

Un soi aromatic, vinificat în sec, precum această Busuioacă de Bohotin, ar fi uimit, într-o oarecare măsură, pe amatorii de vin de acum 10-15 ani. În 2019, însă, acest stil a devenit, dacă nu tocmai „main stream“, atunci cel puţin la modă. Este şi cazul acestui „roze sub acoperire“, provenind din zona Iaşului (mai precis din comuna Bivolari), cu o culoare roz-cărămiziu deschis şi un nas exploziv, cu trandafiri de dulceaţă, soc şi mango.

Corpul este zglobiu, cu o bună aciditate şi alcool aproape insesizabil. Gustul este intens, cu o avalanşă de căpşuni, lime şi grapefruit roz. Postgustul e lung, aromatic, lăsând o senzaţie de prospeţime, cu aluzii amărui. Bine răcit, va face faţă, cu succes, unor crochete dulci-acrişoare de viţel cu mere.

Comentarii