Se învârte roata: comunele cu primari PSD iau mai mulți bani decât celelalte

joi, 22 decembrie 2022, 02:50
4 MIN
 Se învârte roata: comunele cu primari PSD iau mai mulți bani decât celelalte

Două hotărâri de guvern „surori” cu una dată anul trecut înainte de investirea guvernului Ciucă, în care comunele cu primari PNL luau caimacul, restabilesc egalitatea

 

Două hotărâri adoptate în ședință de guvern la începutul săptămânii vin să suplimenteze bugetele locale cu câteva zile înainte de sfârșitul anului. Ambele împart bani din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului „pentru plata unor cheltuieli curente și de capital”.

Prima dintre ele (nr. 1508/19 decembrie 2022) alocă aproape 925 de milioane de lei unor unităţi administrativ-teritoriale. Botoșaniul primește partea leului, respectiv 62,1 milioane de lei (45 doar pentru municipiul reședință), Bihorul ia 28,9 milioane de lei, la Neamț ajung 26,6 milioane, la Vrancea și Ilfov, câte 26,5 milioane etc.

Iașului i-au fost repartizate 20,5 milioane de lei, din care aproape jumătate (10 milioane), Consiliului Județean. Municipiul Iași nu apare pe această listă. În schimb, municipiul Pașcani își mărește bugetul cu 144 de mii de lei, mai puțin decât Hârlăul și Tg. Frumos, nominalizate cu câte 260 de mii. Ceva mai puțin decât Pașcaniul vor primi comunele Belcești, Butea, Ciurea, Cotnari, Ion Neculce, Moțca, Răducăneni, Ruginoasa, Șipote, Strunga, Tătăruși, Țibana, Țigănași și Voinești, toate cu primari de la PSD: 140 de mii de lei. Celelalte comune ieșene primesc ori 90 de mii de lei, ori 103 mii.

Citiți și: Cîțu lovește dur Iașul. Cum se răzbună premierul pe ieşenii care n-au votat cu cine trebuie?

Celălalt document adoptat în aceeași ședință de guvern (nr. 1510/2022) alocă alte 99,27 de milioane de lei unui număr mai mic de unități administrativ-teritoriale. Din această sumă, 5,5 milioane de lei sunt pentru județul Iași. Cei mai mulți bani s-au dus în Bihor (9 milioane), Mureș (7 milioane), Sălaj (6,5 milioane), Maramureș (5,75 milioane) și Timiș (5,55 milioane), iar cei mai puțini, în Argeș, Brașov și Vâlcea (câte 500 de mii de lei). Ilfovul lipsește cu totul din listă.

La Iași, doar 45 de comune și orașe au fost „blagoslovite” de Guvernul Ciucă în această a doua hotărâre de guvern. Municipiul Iași este singura administrație locală liberală acceptată, cu 500 de mii de lei. La Hârlău și Tg. Frumos vor ajunge tot câte 260 de mii, la fel ca la prima hotărâre. iar primăriile din Belcești, Butea, Ciurea, Cotnari, Ion Neculce, Moțca, Răducăneni, Ruginoasa, Șipote, Strunga, Tătăruși, Țibana, Țigănași și Voinești primesc câte 140 de mii. Cu 90 de mii sunt „premiate” alte câteva comune, între care Andrieșeni (PMP) și Mircești (USR). Cu cele trei excepții menționate, banii vor ajunge în comune cu primari PSD.

Influența evidentă politică a acestor împărțiri de fonduri este reflexia în oglindă a situației de anul trecut. Atunci, premierul în exercițiu, Florin Cîțu, s-a grăbit să emită o hotărâre similară încă la începutul lunii octombrie, pentru că urma să fie înlocuit cu actualul prim-ministru. Cu obiectivul declarat „echilibrarea bugetelor locale”, 91 de orașe și comune apăreau în listă, alături de CJ, care a primit 20 la sută din cele 20,5 milioane de lei alocate județului Iași. Însă primarii liberali au fost premiați cu câte 300 de mii de lei, cei de la PSD cu câte cel mult 100 de mii. Unele comune nu au primit nimic: Andrieșeni, Cotnari, Focuri, Mogoșești-Siret, Mircești, Movileni, Rediu, dar nici municipiul Iași.

„Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului se repartizează unor ordonatori principali de credite, ai bugetului de stat și ai bugetelor locale, pe bază de hotărâri ale Guvernului, pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute, apărute în timpul exercițiului bugetar, iar MDLPA s-a asigurat că au fost alocate sume doar unităților administrativ-teritoriale care au solicitat și, prin urmare, s-au acordat sume doar în limita solicitării”, explica anul trecut ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, în răspunsul la o interpelare adresată de senatorul Maricel Popa.

Citiți și: Cum a dat Bucureștiul bani ieșenilor: mult la liberali, mai puțin la PSD, mai nimic la alții

Comentarii