Situaţie dificilă în Vama Siret: Întârzieri semnificative şi chiar un blocaj

sâmbătă, 26 februarie 2022, 08:32
3 MIN
 Situaţie dificilă în Vama Siret: Întârzieri semnificative şi chiar un blocaj

Jurnalistul Vitali Cojocari a relatat de contul său de Facebook despre situaţia extreme de dificlă de la Vama Siret. 

“Imaginile sunt din această seară, 25 februarie, ora aproximativă 23.00, din Vama Siret, Nordul României. Persoana care mi le-a trimis spune că au fost filmate de o femeie, cetăţeană a Ucrainei, cu care este în contact şi pe care o aşteaptă să traverseze. Refugiata i-a povestit că stă de 4 ore în vamă, pe teritoriul Ucrainei.

Angajaţii vămii de pe partea ucraineană le-ar fi spus oamenilor care aşteaptă în picioare de atâta amar de vreme că a picat sistemul informatic. Lumea nu pare mulţumită de răspuns, este destul de tensionată şi speriată. România, ţara care le-ar oferi linişte, protecţie şi pace este la o aruncătură de băţ, dar nu reuşesc să ajungă acolo.

Problema pare să se acutizeze din moment ce numărul ucrainenilor refugiaţi ajunşi în vamă creşte necontenit. Era de aşteptat. Luptele din ţara vecină se înteţesc. Oamenii sunt agitaţi, deocamdată nu forţează intrarea în România, dar stau foarte stresaţi unii în alţii aşteptând să fie lăsaţi să intre în ţara noastră”, conform lui Cojocari.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) arată că la punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România Porubne-Siret se înregistrează întârzieri semnificative şi chiar un blocaj, în condiţiile în care un număr foarte mare de persoane încearcă să plece din Ucraina. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să folosească şi celelalte puncte de la frontiera cu Ucraina (Solotvino-Sighetu Marmaţiei, Diakovo-Halmeu), precum şi cele de la graniţa cu Republica Moldova.

"În contextul întârzierilor semnificative şi al blocajului înregistrate la punctul de frontieră dintre Ucraina şi România PTF Porubne – PTF Siret, generate de fluxul foarte mare de persoane care doresc să părăsească teritoriul Ucrainei şi de procedurile specifice de verificare a documentelor aplicate de către poliţia de frontieră din această ţară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români să ia în considerare să utilizeze, alternativ, şi celelalte puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina şi România (PTF Solotvino – PTF Sighetul Marmaţiei, PTF Diakovo – PTF Halmeu), precum şi cele dintre Republica Moldova şi România (PTF Lipcani – Rădăuţi Prut, PTF Costeşti – PTF Stânca, PTF Sculeni, PTF Leuşeni – PTF Albiţa, PTF Cahul – PTF Oancea şi PTF Giurgiuleşti – PTF Galaţi), unde timpii de aşteptare pentru ieşirea din Ucraina sau Republica Moldova sunt în prezent mult mai reduşi", a tranamis, sâmbătă dimineaţă, MAE.

MAE a reluat solicitarea către toţi cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice, de urgenţă, coordonatele prezenţei lor în această ţară prin platforma www.econsulat.ro sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537, linie telefonică pentru solicitări de protecţie şi asistenţă consulară.

Comentarii