Şofer de autobuz, găsit beat bine în trafic, la volanul maşinii personale. Pedepsit uşor, ca să nu-şi piardă slujba

vineri, 17 martie 2023, 02:50
3 MIN
 Şofer de autobuz, găsit beat bine în trafic, la volanul maşinii personale. Pedepsit uşor, ca să nu-şi piardă slujba

Beat clește la volan, un șofer a fost iertat de judecători pentru a nu-și pierde pâinea de… șofer de autobuz. Magistrații i-au dat crezare când le-a spus că vrea să dea exemplu pozitiv de cetățean care și-a învățat lecția, urmând să o predea cunoscuților. Decizia i-a făcut pe procurori să declare apel.

La sfârșitul lunii iulie 2021, polițiștii locali aflați în patrulare pe bulevardul Bucium au fost interpelați de mai mulți șoferi, care le-au atras atenția asupra unui autoturism care se deplasa pe o traiectorie sinuoasă. Șoferul adormise de mai multe ori în trafic pe pasarela Bucium și la semafor, fiind trezit de claxoanele celorlalte autoturisme. Polițiștii l-au depistat în dreptul liceului CFR, oprindu-l. Șoferul emana o puternică halenă alcoolică, motiv pentru care au fost chemați la fața locului polițiștii rutieri. Luat la întrebări, Neculai Burdea a spus că băuse o bere. Testat alcoolscopic însă, a rezultat o valoare de 0,82‰ alcool în aerul expirat, mult peste concentrația dată de o singură bere. Analizele ulterioare au stabilit o alcoolemie de 1,84‰ în sânge.

Ulterior, șoferul a început să-și amintească detalii. A explicat că ajunsese acasă după serviciu în jurul orei 13.15. Se apucase de lucru prin curte, timp în care mai bea câte un pahar de bere. Ar fi băut în decurs de patru ore 1,7 litri de bere. La ora 19.00, fusese sunat de soția sa, care i-a comunicat că achiziționase morfină pentru mama sa, bolnavă de cancer și i-a cerut să-i ducă urgent medicamentul. Burdea nu se simțea amețit, așa că se urcase la volan, plecând din Bucium spre Socola, pentru a ajunge la domiciliul soacrei sale.

Burdea a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului. Magistrații Judecătoriei au făcut abstracție de valoarea alcoolemiei, luând în calcul doar ceea ce au apreciat a fi circumstanțele personale favorabile inculpatului. Șofer de autobuz la CTP, acesta ajunsese la 60 de ani fără a se mai fi aflat în conflict cu legea. După ce fusese oprit de polițiști nu mai putuse lucra, judecătorii considerând că timpul trecut l-a făcut să conștientizeze gravitatea faptei comise. Magistrații au apreciat că iertarea șoferului i-ar putea face pe alți șoferi să nu se mai urce băuți la volan.

„Inculpatul doreşte să-şi continue activitatea ca şofer, urmând să iasă la pensie și redobândirea postului anterior ocupat reprezintă redobândirea respectului de care s-a bucurat anterior din partea colegilor și o șansă acordată unei persoane în vârstă de 60 ani de a fi un cetățean care a învățat o lecție și pe care ar putea să o relateze și altor persoane care ar intenționa să se urce la volan după consumul de băuturi alcoolice”, au precizat judecătorii.

Aceștia i-au aplicat lui Burdea cea mai ușoară condamnare cu putință, respectiv 8 luni de închisoare, dar cu amânarea executării pe parcursul unui termen de încercare de doi ani. Executarea pedepsei fiind amânată, cazierul său va rămâne nepătat și se va putea urca înapoi la volanul autobuzului. Magistrații Curții de Apel urmează să stabilească la mijlocul lunii mai dacă iertarea șoferilor băuți este cea mai bună metodă de îndreptare.

Comentarii