Taxele percepute de preoți la înmormântări (prezentate de o enoriașă), deși ÎPS Calinic susține că nu a auzit de așa ceva

sâmbătă, 16 ianuarie 2021, 09:58
2 MIN
 Taxele percepute de preoți la înmormântări (prezentate de o enoriașă), deși ÎPS Calinic susține că nu a auzit de așa ceva

O enoriaşă îl contrazice pe ÎPS Calinic, care a spus că nu știe să existe o taxă de înmormântare, şi a prezentat tarifele percepute de preoţi.

O femeie din judeţul Suceava i-a transmis lui ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, că pentru a oficia ceremonia de înmormântare, un paroh cere 500 de lei, dascălul vrea 200, iar pălimarul 150 de lei. Anterior, ÎPS Calinic declarase că nu există taxă de înmormântare.

Enoriaşa a reacţionat după ce, la mijlocul săptămânii în curs, ÎPS Calinic, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a arătat că nu există taxă de înmormântare şi că fiecare oferă cât poate atunci când beneficiază de serviciile religioase ale preoţilor ortodocşi. Femeia susţine că în parohia din care face parte, pentru o înmormântare, preotul cere câte 500 de lei, dascălul – 200 de lei şi pălimarul 100 de lei. „În Parohia V. se cer câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl, 150 lei pentru pălimar. La înmormântare participă întotdeauna 2 preoţi (ginere şi tata socru – 1000 lei). Vi se pare normal? Am o înregistrare în acest sens. Să o fac publică sau veţi lua măsuri?”, ar fi spus femeia, potrivit site-ului oficial al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

ÎPS Calinic a răspuns că va dispune verificări în parohia menţionată de suceveancă. ÎPS Calinic a deschis o adevărată cutie a Pandorei atunci când a declarat că nu există o taxă pentru serviciile religioase de înmormântare. Ierarhul este acuzat acum de o parte a credincioşilor, dar şi de unii preoţi că urmăreşte să dezbine „unitatea existentă între slujitorii bisericii”.

Mai mult, pe adevarul.ro

Comentarii