UMF, o nouă evaluare internaţională: experţii sunt aşteptaţi la mijlocul lunii mai

marți, 19 aprilie 2022, 01:56
2 MIN
 UMF, o nouă evaluare internaţională: experţii sunt aşteptaţi la mijlocul lunii mai

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF) este evaluată pentru a treia oară de către European University Association. Organismul de evaluare recunoscut la nivel internaţional a trimis o echipă la finele lunii trecute la Iaşi, la UMF, iar a doua vizită din partea experţilor este aşteptată pentru mijlocul lunii mai.

Rectorul UMF Iaşi, prof.dr. Viorel Scripcariu, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că astfel de evaluări sunt foarte importante pentru a obţine o recunoaştere la nivel internaţional. Este recunoscut atât progresul de la ultimele vizite de evaluare, consolidându-se şi prestigiul peste hotare prin faptul că o instituţie de învăţământ superior este deschisă către astfel de vizite din partea comunităţii academice europene.

„Este o vizită importantă fiindcă îţi arată unde eşti la momentul respectiv, dar ai şi o imagine corespunzătoare fiindcă eşti evaluat de un organism european foarte important, care îţi va permite ulterior să accesezi şi unele proiecte europene. Spre exemplu, noi avem în intenţie să intrăm într-un consorţiu european universitar. Dar, din păcate, pentru UMF-uri este o procedură mai restrictivă, este mai mult pentru universităţi comprehensivă”, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UMF este singura universitate din Iaşi care se află la cea de-a treia vizită a EUA, după momentul 2012 în care majoritatea instituţiilor din România au trecut printr-o astfel de evaluare, fiind realizată clasificarea pe cele trei categorii existente până astăzi. A doua vizită a fost în 2016, când universitatea era zguduită de scandaluri, inclusiv cercetările penale pentru înmatricularea studenţilor pe liniile de predare în limba engleză şi franceză, cu plată în valută. În această vizită sunt implicaţi experţi din Irlanda, Franţa, Croaţia, Turcia şi Georgia, iar prima etapă a fost trecută cu brio.

„Au fost extrem de încântaţi experţii după prima vizită, atât asupra a ceea ce au văzut în universitate, cât şi în Iaşi. Avem un oraş foarte frumos, trebuie să fim cât mai uniţi în jurul său. Este importantă această evaluare, cum este importantă şi cea de acum un an şi jumătate, din partea unui organism care certifică învăţământul medical – WFME. Această acreditare obţinută acum un an şi jumătate este valabilă pentru cinci ani”, a completat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Conform siteului EUA, au fost efectuate aproape 500 de vizite de evaluare a universităţilor din toată lumea, România fiind ţara care a beneficiat de cele mai multe astfel deplasări ale echipelor de experţi. Conform metodologiei, înainte de orice vizită oficială se face un raport de auto-evaluare conform criteriilor EUA, care este verificat ulterior de experţii care sosesc în inspecţie.

Comentarii