Umilințele îndurate de soțul unei doctorițe din Botoșani, răpusă de virus. Nu vrea decât aplicarea legii

miercuri, 16 februarie 2022, 10:56
2 MIN
 Umilințele îndurate de soțul unei doctorițe din Botoșani, răpusă de virus. Nu vrea decât aplicarea legii

Soțul doctoriței decedate a contestat în instanță decizia emisă de Casa de Pensii, cerând obligarea instituției la emiterea unei noi decizii, prin care să îi fie acordată o pensie de urmaș de 75 la sută din salariul soției.

Soțul unei doctorițe de la Spitalul Județean de Urgență Botoșani, moarte după ce s-a infectat în pandemie, a fost nevoit să se judece cu Casa de Pensii pentru a primi pensia de urmaș stabilită prin legea pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19.

O lege aprobată în mai 2020 prevede că urmașii personalului medical decedat în urma complicațiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de o pensie de urmaș de 75% din salariul de bază avut de personalul medical prevăzut la data decesului.

În baza acestei legi, soțul unei doctorițe din Botoșani, moarte la vârsta de 58 de ani, de COVID-19, i-a cerut Casei de Pensii să îi acorde pensia de urmaș de 75 la sută din salariul soției.

Casa de Pensii a refuzat să îi dea bărbatului pensie de urmaș pe baza legii speciale, emițând decizia pe baza Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii, scrie Ziare.com. Casa de Pensii și-a justificat decizia prin faptul că Legea 56/2020, lege pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19, deși în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, „nu poate fi pusă in aplicare, din lipsa normelor metodologice”.Soțul doctoriței decedate de COVID-19 a contestat în instanță decizia emisă de Casa de Pensii, cerând obligarea instituției la emiterea unei noi decizii, prin care să îi fie acordată o pensie de urmaș de 75 la sută din salariul soției.

„A fost o eroină. A fost în linia I ca medic la Spitalul de Boli Infecţioase Botoșani, împrejurare în care s-a infectat și ea din lipsa echipamentelor de protecţie necesare pentru lupta cu acest virus. A murit în chinuri groaznice, pe care nici unul dintre noi nu ni le putem imagina”, a arătat bărbatul în proces.

Mai mult, pe botosaneanul

Comentarii