De Sănătate

Punem punctul pe știi

Un noul val de viroze şi de infecţii cu gripă. Internările în ultima săptămână au crescut cu 20%

joi, 16 martie 2023, 02:50
2 MIN
 Un noul val de viroze şi de infecţii cu gripă. Internările în ultima săptămână au crescut cu 20%

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a anunţat că numărul infecţiilor respiratorii acute a crescut cu 10% faţă de săptămâna anterioară, iar în continuare cazurile de gripă se păstrează la un nivel ridicat, internările fiind cu aproape 20% mai multe. În mod concret, în săptămână 6 – 12 martie, DSP a înregistrat 6.734 de cazuri de infecţii respiratorii acute, cu aproape 10% mai multe faţă de săptămâna anterioară, când au fost depistate doar 6.081. Este prima creştere, şi una semnificativă, după aproape o lună de zile de stagnare sau chiar scădere uşoară.

 

„5.522 sunt infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 1.118 sunt pneumonii şi 94 cazuri de gripă la aproape toate grupele de vârstă (80 săptămâna trecută). Din totalul cazurilor de gripă, sunt internate 39 persoane, restul persoanelor efectuând tratament la domiciliu.

Din analiza stratificată pe grupe de vârstă reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă, pneumonii şi IACRS este la grupa de vârstă 15-49 ani. În intervalul de timp menţionat, s-a înregistrat un deces ca urmare a infecţiei cu virus gripal (grupa de vârstă peste 65 ani)”, au transmis reprezentanţii DSP.

Totodată, în perioada analizată au fost raportate 317 internări la spitalele din Iaşi, cu 51 mai multe faţă de săptămâna precedentă. În total, aproape 5% dintre cazurile de infecţii au necesitat internare în ultima săptămână, un procent mai crescut decât de obicei. Au fost 157 de internări pentru infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 121 pentru pneumonii şi 39 în cazul gripelor.

„Referitor la campania de vaccinare antigripală, conform ultimelor date centralizate, de la începutul lunii octombrie şi până astăzi, 15 martie 2023, s-au vaccinat 77.272 persoane din judeţul Iaşi, cu 68 mai multe faţă de săptămâna anterioară. 77.645 doze de vaccin antigripal au fost repartizate până în prezent Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi”, au mai punctat cei de la DSP Iaşi. 

 

 

Comentarii