Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi

miercuri, 18 mai 2022, 01:58
4 MIN
 Un proiect editorial de excepţie, lansat ieri de Polirom la Iaşi

Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume. Este unul dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România.

Editura Polirom a marcat ieri finalizarea şi implicit lansarea la apă a unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte editoriale din ultimii ani de pe piaţa de carte din România. Alături de Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, oficialii editurii au lansat „Integrala N. Steinhardt”, care conţine 22 de volume apărute în seria de autor editată de către Editura Polirom. O parte dintre acestea conţin documente inedite, care nu au văzut lumina tiparului până acum, dintre scrierile celebrului preot şi scriitor Nicolae Steinhardt.

La evenimentul de lansare a colecţiei întregite de ultimele două cărţi, „Corespondenţă”, volumele I şi II, au participat reprezentanţi ai Editurii Polirom, profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, reprezentanţi ai Mănăstirii din Rohia, dar şi specialişti în literatură de la universităţi din toată ţara. Evenimentul a fost moderat de prof.dr. Nicu Gavriluţă, de la Facultatea de Filosofie a UAIC, printre invitaţi fiind şi arhimandritul Macarie Motogna, actualul stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” din Rohia, dar şi directorul Polirom, Silviu Lupescu.

În discursul său, moderatorul a lăudat felul „exemplar şi admirabil” în care au fost lucrate cărţile din colecţie, cu precădere ultimele două volume.

Prof.dr. Antonio Patraş, de la Facultatea de Litere a UAIC, a opinat că întreaga ediţie Steinhardt este una dintre cele mai consistente proiecte editoriale şi deţine „un aparat critic formidabil”. „Puţine ediţii critice se ridică la valoarea acesteia. Iar faptul că o editură ca Polirom şi-a asumat un asemenea proiect este un lucru de toată admiraţia filologilor, a celor care preţuim o astfel de muncă. Steinhardt este o personalitate atât de covârşitoare şi importantă tocmai prin modestia sa asumată, printr-un ethos burghez asumat şi practicat întreaga viaţă, care l-a făcut să fie tolerant şi să pledeze pentru asta în toate înconjurările vieţii şi în toate textele sale”, a declarat prof.dr. Antonio Patraş.

Silviu Lupescu, editorul Polirom, a declarat în cadrul conferinţei că momentul publicării integrale a manuscriselor şi a corespondenţelor rămase de la Nicolae Steinhardt seamănă cu un eveniment din anii 2000, când în editură la Polirom au ajuns aproape 100 de scrisori inedite, scrise de Mihai Eminescu către Veronica Micle. „Pentru un editor înseamnă o şansă unică, un eveniment neaşteptat şi deosebit. Nu am crezut atunci că voi mai avea vreodată un asemenea noroc. Asemenea momente sunt foarte rare, nu credeam că voi avea prilejul să am o asemenea bucurie profesională, şi totuşi s-a întâmplat. Acum încheiem o serie de opere despre care s-a scris mult că sunt probabil una dintre cele mai mari realizări editoriale”, a declarat Silviu Lupescu.

Acesta a mulţumit ulterior, în discursul său, celor care au contribuit în ultimii 15 ani la editarea, îngrijirea, corectura şi pregătirea pentru tipar a tuturor volumelor.

Ce reprezintă „Integrala N. Steinhardt”

Seria operelor steinhardtiene se deschide în 2008 cu volumele „Dăruind vei dobândi”, „În genul… tinerilor”, „Principiile clasice şi noile tendinţe ale dreptului constituţional”, „Jurnalul fericirii” şi „Articole burgheze”. Urmează „Primejdia mărturisirii. Convorbirile de la Rohia” (2009), „Între viaţă şi cărţi” (2010), „Escale în timp şi spaţiu” (2010), „Geo Bogza” (2011), „Eseu despre o concepţie catolică asupra iudaismului” (2011), „Critica la persoana întâi” (2011), „Incertitudini literare” (2012), „Monologul polifonic” (2012), „Prin alţii spre sine” (2012), care este şi ultimul volum antum al lui N. Steinhardt. În 2012, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea monahului Nicolae, Polirom a editat o variantă inedită a „Jurnalului fericirii” după manuscrisul aflat la Mănăstirea „Sfânta Ana”, „Rohia: Jurnalul fericirii. Manuscrisul de la Rohia”. Mai apar „Călătoria unui fiu risipitor” (2013), „Drumul către isihie” (2014), „Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ” (2015), „Varia. Volumul I” (2019) şi „Varia. Volumul II” (2020). Ultimele două volume din „Integrala N. Steinhardt” cuprind corespondenţa acestuia, „Corespondenţă. Volumul I” (2021) şi „Corespondenţă. Volumul II” (2022).

Comentarii