Universitatea Tehnică va forma o reţea de tip universitate europeană

marți, 02 august 2022, 01:50
2 MIN
 Universitatea Tehnică va forma o reţea de tip universitate europeană

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va forma o rețea de tip „universitate europeană” alături de alte nouă instituții de învățământ superior de prestigiu din Europa.

 În cadrul proiectului, vor funcționa programe de studii integrate (joint degrees, double/multiple degrees), vor fi experimentate unele metodologii de predare inovative, în spiritul tehnologiilor digitale, cât și evenimentele educaționale informale, de tip școli de iarnă / vară pentru studenți. Vor fi create şi o Școală doctorală unică și un Centru Științific, care vor deveni, împreună cu Centrul de incubare și accelerare internațională a spin-off-urilor și spin-out-urilor INGENIUM.

 „INGENIUM s-a format și consolidat cu aproximativ doi ani înaintea depunerii proiectului specific rețelelor universitare europene. De altfel, o parte dintre activitățile incluse deja au demarat, fiind susținute din fondurile proprii ale universităților implicate. Din acest motiv, dar și din fair-play academic față de partenerii noștri, am refuzat două solicitări de a fi incluși, fără competiție, în alianțe europene câștigătoare anterior ale competiției, și am preferat să participăm în mod direct. Se vede că experiența acumulată și inspirația de a alege această cale a făcut să devenim una dintre cele patru alianțe câștigătoare din 31 de aplicații depuse”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Printre proiectele pe care aceştia şi le- au propus se numără şi dezvoltarea unui Campus european care va opera ca o universitate cu 10 filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licență, master și doctorat și un sistem unic de management al școlarității pe o platformă IT proprie. Formarea alianței a fost sprijinită financiar din 2020 de către Regiunea Normandia, prin „Rin Actions Sup’”, Ministerul Învățământului Superior și Cercetării din Franța și DAAD – Biroul German de Schimburi Universitare prin inițiativa națională „European University Networks”.

 

 

Comentarii