Urmeză cea mai lungă zi din an: 21 iunie. Credința populară spune că zânele plutesc prin aer

duminică, 20 iunie 2021, 08:16
3 MIN
 Urmeză cea mai lungă zi din an: 21 iunie. Credința populară spune că zânele plutesc prin aer

Zâne care plutesc prin aer și uneori sunt răutăcioase, iar alteori blânde, duhuri nocturne ale apelor și zeițe care apără câmpurile, dar care îi pedepsesc pe cei care nu le aduc ofranda. De aceste zile erau pe vremuri legate multe credințe populare în ființe supranaturale și o sumedenie de ritualuri erau gândite să îmbuneze aceste ființe. Mai jos puteți citi despre ritualuri legate de Rusalii și de solstițiul de vară, dar și despre tradiții legate de ziua de Sânziene și o comparație cu sărbătoarea suedeză Midsommar.

Rusaliile sau ielele sunt reprezentări mitice feminine care apar noaptea, înainte de cântatul cocoșilor. Pot fi văzute pe timp de noapte, plutind și fâlfâind prin aer, pe la fântâni, prin pomi, pe sub streșinile caselor și se pune că sunt însoțite de lăutari și uneori întind mese pe iarbă și cântă în cor.

Se credea că cei care ascultă cântecele ielelor sau le privesc jocul rămân fără grai sau le înțepenește mijlocul, o mână sau un picior. În unele zone nu se lucra nimic în casă în zilele de Rusalii.

Sânziana este în panteonul românesc o zeiță agrară protectoare a lanurilor înspicate de grâu și a femeilor măritate, identificată cu Diana și Iuno de la romani și cu Artemis și Hera de la greci. Se credea că Sânziana vindecă mai ales bolile copiilor și apără holdele de grindină, furtuni și vijelie. Există și o parte malefică însă: când i se nesocotește ziua stârnește vijelii, îmbolnăvește oamenii, aduce grindina peste culturi și ia mirosul florilor.
Ziua solstițiului de vară, când se credea că încetează cucul a cânta, era numită ”Amuțitul cucului”. Conform tradiției, el s-ar îneca în acestă zi cu un bob de orz și s-ar transforma șase luni în uliu.
Una dintre cele mai cunoscute sărbători europene legate de solstițiul de vară este Midsommar din Suedia. Oamenii aprind focuri pe dealuri și ridică un fel de stâlp în jurul căruia dansează. Sărbătorii de Midsommar i se atribuie forțe supranaturale, o noapte în care forțe benefice nedefinite își fac simțită prezența la modul subtil.

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice. Denumirea de solstițiu ("Soarele stă") este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Slavii credeau într-o mulțime de ființe supranaturale și o parte dintre ele erau duhuri ale pădurii. ”Vila” se numeau zânele, un fel de spirite ale pădurii care de multe ori erau văzute ca fiind spirite pozitive, cu condiția ca oamenii să le lase ofrande

Iunie era a patra lună în calendarul roman, fiind dedicată lui Iuno , soția lui Jupiter și protectoarea femeilor măritate. Popular i se spune Cireșar, fiindcă în acestă lună se coc cireșele, primele fructe ale verii. Este luna solstițiul de vară, cu ziua cea mai lungă și este și timpul în care vegetația ajunge la maturitate. Iunie este o lună cu o vreme instabilă, o lună în care o vijelie puternică sau o grindină poate distruge culturile. Anul acesta în decurs de doar câteva zile sunt grupate câteva sărbători cu semnificații importante: Rusaliile (20 și 21 iunie), solstițiul de vară (21 iunie), Sânzienele (24 iunie).

Comentarii