Comunicat de presă

Venituri mai mari și beneficii suplimentare pentru părinții cu nou născuți (P)

miercuri, 01 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Venituri mai mari și beneficii suplimentare pentru părinții cu nou născuți (P)
Părinții vor primi mai mulți bani pentru creșterea copiilor și vor avea garantate creșteri anuale ale veniturilor, corelate cu rata inflației. Acesta este obiectivul noului proiect de lege depus săptămâna trecută de către deputatele USR Monica Berescu și Oana Țoiu.
 
Proiectul prevede că aceste beneficii suplimentare vor fi acordate atât părinților care se află în concediu pentru creșterea copilului cât și celor care aleg să se întoarcă la serviciu.
Cheltuielile și nevoile unei familii care are copii, cresc in fiecare an, indiferent de contextul politic, economic ori social. 
În țara cu una dintre cele mai scăzute natalități din UE, românii ezită să devină părinți, fiind veșnic îngrijorați de costurile pe care le presupune creșterea unui copil.
Acest proiect repară o nedreptate, oferind mai mulți bani părinților, atât de necesari în contextul actual. 
Una dintre cele mai importante prevederi este că indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim se vor indexa cu inflatia, anual.
Avem grijă de copiii românilor și facem din asta o prioritate a statului român. Dacă cei de la putere spun că nu au bani, le reamintesc că pot desființa oricând pensiile speciale și pot anula primele de milioane din companiile de stat falimentare", declară Monica Berescu, co-inițiator, deputat USR si membru al Comisiei de Muncă și Protecție Socială din Camera Deputaților.
 
Această inițiativă de modificare a legii este o consecință a faptului că anual scade numărul de nașteri dar și al părinților care aleg să se întoarcă mai repede la muncă, pentru a beneficia de suplimentul de reinserție profesională în valoare de 1.500 lei.
 
Demografia nu este o problemă zgomotoasă, dar trebuie să devină prioritate, altfel știm deja de la recensământ că suntem cu un milion mai puțini și devenim o țară îmbătrânită. Prețurile au luat-o razna și tinerii părinți au nevoie de soluții. Am depus legea care să crească în ritm cu inflația indemnizația de creștere a copiilor, stimulentul de inserție și plafonul maxim, anual. Pentru 2023, inclusiv cele în plată, asta înseamnă 11.325 lei plafonul maxim și 740 lei stimulentul. Și cele două luni pe care le poate lua celălalt părinte, cel mai adesea tatăl, luni care cel mai adesea se pierd, să poată fi luate împreună, pe modelul Suediei, astfel încât familiile să aibă flexibilitatea de care au nevoie. Resursele bugetare pentru creșterile beneficiilor provin din numărul mai mare de părinți care, cu aceste opțiuni și sprijin crescut, pot opta pentru întoarcerea în câmpul muncii, și estimăm o economie de 30 de milioane de lei anual față de costurile totale de acum”, declară Oana Țoiu, deputat USR și Președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților în 2020-2021.
 
Proiectul depus de cele două deputate USR  prevede 4 modificări esențiale:
 
1. Creșterea plafonului maxim la 11.300 de lei. Acest rezultat provine din indexarea anuală cu inflația din 2017 când a fost setat la 8.500, plafon valabil și în prezent, deoarece nu a fost niciodată actualizat.
2. Actualizarea anuală, din oficiu, a indemnizației, a stimulentului de inserție și a plafonului maxim în raport cu rata inflației, ceea ce garantează creșterea veniturilor pentru părinți. Astfel, aceștia nu sunt ignorați timp de 4 ani între alegeri și să nu mai depind de pixul politic. Dacă ar fi actualizate cu rata medie a inflației, astăzi aceste cuantumuri ar fi în valoare de  1.700  lei, respectiv 740 de  lei.
3. Posibilitatea de a accesa stimulentul crescut o dată cu întoarcerea la muncă, în primul an al copilului, nu doar în primele șase luni.
4. Posibilitatea ca părinții să aibă simultan concediul pentru creșterea copilului pentru cele două luni care revin părintelui care nu a solicitat inițial acest drept (de regulă, tații). Astfel, cei doi părinți vor putea împărți responsabilitățile comune în ceea ce privește creșterea și dezvoltarea copilului, din primii ani de viață, cu beneficii în familie pe termen lung și în linie cu directiva europeană de echilibru între muncă și viața de familie. Iar tatăl nu va mai fi nevoit să renunțe la ce două luni la care are dreptul; acestea vor deveni un drept utilizat. 
 
O dată cu actualizarea anuală a indicatorului social de referință (ISR) cu inflația, doar cuantumul minim al indemnizației se modifică anual pe când celelalte mai mari ca acesta în baza contribuțiilor beneficiarelor, nu, și asta este o nedreptate.
 
Numărul beneficiarilor scade de la an la an deoarece scade numărul de nașteri. În 2022 au fost 170.266 de părinți cu o indemnizație medie de 2.736 RON, cu 7.000 de beneficiari mai puțin ca acum trei ani de exemplu.
Dintre părinții care se întorc la muncă, doar 13% dintre aceștia au optat să se întoarcă la accesând stimulentul crescut de 1500 de RON, ceea ce relevă că nu sunt optime intervalele actuale, care oferă această facilitate pentru doar primele șase luni ale copilului. 
 
Proiectul USR prevede dublarea intervalelor: 12 luni în loc de 6 luni, respectiv 2 ani în loc de 1 an în cazul copilului cu dizabilități.
 
Avem grijă de copiii românilor și facem din asta o prioritate a statului român. Dacă cei de la putere spun că nu au bani, le reamintesc că pot desființa oricând pensiile speciale și pot anula primele de milioane din companiile de stat falimentare”, completează Monica Berescu.

Comentarii