Comunicat de presă

Victimele violenței domestice vor putea beneficia de asistență juridică gratuită și în apel iar durata ordinelor de protecție va putea fi extinsă până la un an (P)

vineri, 10 martie 2023, 08:54
5 MIN
 Victimele violenței domestice vor putea beneficia de asistență juridică gratuită și în apel iar durata ordinelor de protecție va putea fi extinsă până la un an (P)
Violența domestică este un flagel care a cuprins întreaga țară. În condițiile în care la sfârșitul anului trecut aproape 100.000 de persoane au reclamat cel puțin o dată un caz de violență domestică este evident că nu mai discutăm de cazuri izolate ci de o problemă a noastră ca societate.
Cu atât mai mult, în aceste condiții, victimele violenței domestice au nevoie de îmbunătățirea pașilor legali prin care se pot proteja.
Astfel, deputații USR Monica Berescu, Oana Țoiu și Beniamin Todosiu au depus un proiect pentru modificarea legii nr. 217/2003 prin care se dublează la 12 luni durata pentru care poate fi emis un ordin de protecție în cazul violenței domestice și se oferă asistență juridică gratuită victimelor și în apel.
 
Statistica din România este înfiorătoare!
 Aproape 500 de femei au fost ucise în ultimii 10 ani în urma violențelor din familie. În primele 11 luni ale anului 2022 au fost instituite 11.891 de ordine de protecție, aproape jumătate dintre ele fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată!
Sunt zeci de mii de victime ale violenței domestice care trebuiesc protejate, de aceea am decis să îmbunătățim legea și să lăsăm la latitudinea instanței de judecată posibilitatea ca ordinul de protecție să fie instituit pe o perioadă de maxim 12 luni. Mai mult, reparăm o eroare din actuala lege, care oferă asistență juridică gratuită victimei doar la prima înfățișare în instanță. Propunem modificarea legii astfel încât victima să beneficieze de asistență juridică gratuită pe toată durata procesului, inclusiv în apel.
Prin cele două modificări esențiale, dublăm perioada de valabilitate minimă pentru noile ordine de protecție și oferim victimelor sprijinul juridic necesar pentru a se apăra în instanță și pentru a-și recâștiga drepturile umane și demnitatea. 
Sunt necesare legi mai dure pentru agresori, însă e la fel de important să protejăm mai bine victimele și să le sprijinim să scape din coșmarul unei case în care loviturile și abuzurile de orice fel definesc o zi obișnuită. 
De aceea acest proiect este unul transpartinic și le mulțumesc pe această cale și colegelor și colegilor mei din celelalte partide, co-semnatari ai acestui proiect.”, declară Monica Berescu, co-inițiatoare a legii și deputată USR de Iași.
 
"Este în vigoare deja legea pe care am inițiat-o, pentru dreptul victimelor la locuire, dar știm de la victime și organizațiile non guvernamentale că nu este suficient. Astăzi extindem în lege asistența juridică pentru victime și în apel și posibilitatea judecătorilor de a da ordine de protecție pentru până la 12 luni în funcție de gravitatea faptei. Întâlnirile deputatelor din ultimele luni, fie la micul dejun pentru deputate pe care îl găzduiesc lunar cu Ambasada Norvegiei sau în grupul de lucru transpartinic din parlament inițiat de Filia și ambasada Germaniei, coagulează o rețea de parlamentari femei și bărbați care susțin drepturile femeilor, legea fiind co-semnată cu deputate și deputați din toate partidele neextremiste", declară Oana Țoiu, președinta Comisiei de Tineret și sport din Camera Deputaților.
 
În fiecare an, zeci de mii de femei din România sunt victime ale violenței. Unele dintre acestea au curaj să își înfrunte agresorii și să îi denunțe, în timp ce multe rămân tăcute în propria dramă. De foarte multe ori, autoritățile statului asistă pasive la acest fenomen motivând că nu au pârghiile legale pentru a se implica mai mult. Statisticile privind violența domestică sunt îngrijorătoare și de aceea trebuie să gândim măsuri legislative care să protejeze și să sprijine victimele, dar și să îi împiedice pe agresori să recidiveze. Acesta este scopul inițiativei legislative pe care am depus-o, alături de colegele mele, în Camera Deputaților”, a explicat deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.
 
De multe ori, abuzurile ce îmbracă forma violenței domestice se pot desfășura pe săptămâni, luni sau chiar ani de zile, iar durata de 6 luni a unui ordin de protecție este insuficientă pentru atingerea scopului și anume cel de a oferi victimei distanța necesară față de agresor care să îi poată garanta siguranța fizică și emoțională.
 
Propunerile de modificare a legii 217/2003:
 
  • Modificarea duratei perioadei pe care pot fi dispuse măsuri prin ordinul de protecție în sensul creșterii de la 6 la 12 luni.
  • Modificarea ar implica tot aprecierea judecătorului în ceea ce privește durata exactă, având însă posibilitatea să dispună instituirea măsurilor necesare și pentru o perioadă mai mare de 6 luni și maxim 12 luni. 
  • De asemenea, pentru asigurarea asistenței juridice și în apel se impune modificarea art.45 alin. (3) din Legea nr. 217/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin includerea trimiterii la art.42 alin.(2) în conținutul acestuia.
 
Măsuri dispuse prin ordinele de protecție
 
În primele 8 luni ale anului 2022, au fost dispuse prin ordinele de protecție 15.406 măsuri (obligații sau interdicții), după cum urmează:
  • 3.468 – evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate,
  • 757 – reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința familiei,
  • 138 – limitarea dreptului de folosință al agresorului numai asupra unei părți a locuinței comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată,
  • 77 – cazarea/plasarea victimei, cu acordul acesteia, și, după caz, a copiilor, într-un centru de asistență dintre cele prevăzute la art. 19, 6.498 – obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, astfel cum sunt definiți,
  • 497 – interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumite localități sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează,
  • 2 – obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere,
  • 3.855 – interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau în orice alt mod, cu victima,
  • 33 – obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute,
  • 81 – încredințarea copiilor minori sau stabilirea reședinței acestora
Victimele violenței domestice sunt marginalizate de societate și de cele mai multe ori acest lucru încurajează agresorii să își continue și să intensifice abuzurile.
Societatea civilă a fost mereu implicată în ajutorarea victimelor, de aceea în redactarea proiectului de lege ne-am consultat și cu asociațiile FILIA și ProTECT.
Lipsa unei reacții prompte din partea statului duce la propagarea și la încurajarea agresorilor, care nefiind constrânși legal să respecte oamenii, se pot transforma în abuzatori sexuali, violatori, agresori iar în cele din urmă în criminali, de aceea e important ca atât clasa politică cât și societatea civilă să iși dea mâna și să sprijine aceste victime. De mult prea multe ori se întâmplă ca familiile să se destrame, copiii să fie instituționalizați și efortul de reabilitare al statului să fie mult mai împovărător decât ce s-ar fi putut realiza printr-o mai bună prevenție acordată fenomenului. 

Comentarii