VIDEO 10 august. Trei ani de la protestul care a marcat România. Cronica unui eșec major al justiției române

marți, 10 august 2021, 07:12
6 MIN
 VIDEO 10 august. Trei ani de la protestul care a marcat România. Cronica unui eșec major al justiției române

10 august 2018: Zeci de mii de oameni, unii dintre ei veniți din toate colțurile Europei, au strigat în Piața Victoriei împotriva Guvernului PSD condus de Viorica Dăncilă. Românii au ieșit în stradă în încercarea de a opri asaltul asupra justiției. La finalul zilei, jandarmii au intervenit în forță pentru împrăștierea manifestanților, cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Imagini cu oameni cu mâinile ridicate sau stând în genunchi în timp ce erau loviți de către jandarmi au fost preluate de publicații și televiziuni din toată lumea. Peste 700 de persoane au depus plângeri penale după ce au fost agresate sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor. Ce s-a întâmplat la 3 ani de la acele evenimente? Nimic. Dosarul 10 August este unul dintre eșecurile majore ale justiției din România, alături de dosarele Revoluției și Mineriadei.

Filmul protestului reprimat brutal de jandarmi

Primii protestatari au ajuns în Piața Victoriei în dimineața zilei de 10 august 2018. La ora 11.00 români din Italia, Spania, Germania, SUA, dar și din provincie strigau împotriva Guvernului PSD. Primele incidente au apărut în jurul orei 16.00, când un grup mare de protestatari a forțat cordonul de jandarmi din fața Palatului Victoria. Din acel moment, jandarmii au început să pulverizeze masiv cu gaze lacrimogene.

"Situația este tensionată. (…) Nu ne dorim niciun fel de incidente, de confruntări”, declara purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache. Însă tensiunea a crescut. Jandarmii au făcut în continuare uz de gaze lacrimogene chiar împotriva protestatarilor pașnici, între care erau numeroase femei cu copii. Până la ora 18.00, aproape 40 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale. În jurul orei 19.00, când în Piața Victoriei erau aproape 50.000 de oameni, a fost adusă și o mașină cu tun de apă. Jandarmii au continuat să dea cu gaze lacrimogene, iar la ora 20.00 peste 100 de persoane avuseseseră nevoie de îngrijiri medicale.

În pofida tensiunilor, oamenii nu au plecat, în jurul orei 21.00 numărul manifestanților fiind estimat la aproape 100.000. Protestatarii se dispersau în momentul în care se pulveriza gaz lacrimogen, iar apoi reveneau în Piață. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, anunța într-o intervenție la Digi 24 că, dacă lururile degenerează, se va interveni în forță. Până la ora 22.00, peste 200 de persoane avuseseră nevoie de îngrijiri medicale.

Momentul care a declanșat intervenția brutală a fost în jurul orei 23.00, când doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost prinsi de câțiva ultrași care au început sa-i lovească. Câțiva manifestanți au încercat sa-i protejeze, acoperindu-i cu trupurile lor.

La ora 23:10, Jandarmeria intervine în forță pentru evacuarea pieței. Se folosesc grenade lacrimogene și tunurile cu apă. Oamenii fug pe bulevardele adiacente, unde sunt urmăriți de jandarmi și loviți. Toată acțiunea este coordonată de șeful Brigăzii speciale de intervenție a Jandarmeriei, Cătălin Paraschiv – "bărbatul în alb".

La ora 23.30, președintele Klaus Iohannis condamnă intervenția brutală a Jandarmilor, pe care o consideră disproporționată. "Într-o democrație autentică este dreptul fiecărui om să protesteze, dar violența nu este acceptabilă, indiferent de opțiunile politice. Condamn ferm intervenția brutală a Jandarmeriei, puternic disproporționată în raport cu manifestările majorității oamenilor din Piața Victoriei”, a scris Iohannis pe Facebook.

Ciocnirile cu jandarmii au continuat pe strazile adiacente Pieței Victoriei. În total, peste 400 de persoane au avut nevoie de asistență medicală, iar pe rețelele de socializare au apărut numeroase înregistrări video ale unor momente în care jandarmii lovesc cu brutalitate protestatari care sunt cu mâinile ridicate și nu au manifestări violente.

În jurul orei 00:40, Jandarmeria a anunțat că femeia-jandarm lovită de huligani este suspectată de fractură de coloană cervicală, informație care s-a dovedit ulterior falsă.

Peste 700 de oameni au depus plângeri penale după ce au fost agresați sau au inhalat gaze lacrimogene în urma intervenției jandarmilor.

Cele cinci personaje-cheie din Piața Victoriei. Ce s-a întâmplat cu ele 3 ani mai târziu

Intervenția brutală a jandarmilor a fost coordonată de cinci personaje-cheie maiorul Laurențiu Cazan, coloneii Sebastian Cucoș, Ionuș Cătălin Sindile și Cătălin Paraschiv și secretarul de stat în MAI Mihai Dan Chirică.

Ce s-a întâmplat cu acești oameni în cei 3 ani de la unul dintre momentele de cotitură din istoria post-decembristă a României? A funcționat rotația cadrelor, apoi doi dintre ei s-au pensionat la 42, respectiv 45 de ani. Cătălin Paraschiv – omul în alb – este în continuare pe același post, la conducerea Brigăzii speciale de intervenție.

Laurențiu Cazan

Maiorul Laurențiu Cazan a fost coordonatorul intervenţiei violente a jandarmilor la protestul din 10 august 2018.

"Categoric, dacă mâine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”, spunea Cazan în 26 august 2018, la ieșirea de la audierile de la Parchetul General. Atunci, el le-a imputat jurnali;tilor că vorbesc despre "gazarea" unor manifestanți: "Se folosește în spațiul public termenul de a gaza, v-aș ruga să vă uitați în Dicționarul Explicativ al limbii române la termenul a gaza”.

În 29 august 2018, Laurențiu Cazan a fost împuternicit în funcţia de director general al Jandarmeriei Bucureşti.

În decembrie 2020, Laurențiu Cazan a fost numit la conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Prahova. Mai exact, el a fost împuternicit pentru 6 luni în funcția de inspector-șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova. La acest moment, Laurențiu Cazan este adjunct al directorului general (pentru Ordine Publică) al Direcției Generale de Jandarmi București.

Sebastian Cucoș

Sebastian Cucoș era şef al Jandarmeriei Române la momentul protestelor din 10 august. El a revenit la conducerea Jandarmeriei Capitalei în august 2019, după ce i-a expirat împuternicirea în funcția de prim adjunct al Jandarmeriei Române.

În iunie 2029, Cucoș a fost trimis în zona cimitirului Valea Uzului pentru a coordona activitățile forțelor de ordine la manifestările de Ziua Eroilor care s-au soldat cu incidente între români și maghiari.

La 45 de ani, Sebastian Cucoș s-a pensionat din motive medicale. În martie martie 2020, ministrul de Interne de la acea vreme Marcel Vela anunța că Sebastian Cucoș a fost trecut în rezervă, la solicitarea lui.

Ionuț Cătălin Sindile

La momentul 10 august, Ionuț Cătălin Sindile, un alt om-cheie în coordonarea jandarmilor din Piața Victoriei, era prim adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române și șef al Statului Major. În 15 august 2018 a fost împuternicit la conducerea Jandarmeriei Române.

În 5 august 2019, ministrul de Interne de atunci Mihai Fifor a anunțat că a decis să îl schimbe din funcție – Sindile s-a întors pe funcția ocupată înainte de împuternicire, aceea de număr doi în Jandarmeria Română.

În septembrie 2020, Sindile s-a pensionat și el, tot din motive medicale, au declarat pentru HotNews.ro surse judiciare. La momentul pensionării, el era comandant al Școlii de Aplicaţie pentru Jandarmi și avea 42 de ani.

Cătălin Paraschiv

Un alt personaj important a fost colonelul Cătălin Paraschiv, șeful Brigăzii speciale de intervenție. "Omul în alb" a condus represiunea violentă din Piața Victoriei. El este și cel care i-a luat telefonul reporterului HotNews.ro aflat la acel moment în Piața Victoriei, iar jandarmii care-l însoțeau l-au bruscat pe jurnalist.

Pentru că la protest nu a fost îmbrăcat în uniformă, ci în alb, cu o eşarfă la gât, colonelul Paraschiv a atras atenţia presei şi a protestatarilor. Astfel, a ajuns să fie identificat în multe dintre imaginile care surprind acţiunile în forță ale jandarmilor.

Cololenul Cătălin Paraschiv în continuare la conducerea Brigăzii speciale de intervenție, singura consecință în cazul său fiind că președintele Klaus Iohannis a refuzat avansarea la gradul de general.

Mihai Dan Chirică

La momentul 10 august, comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică era secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului în Ministerul de Interne condus atunci de Carmen Dan. Din septembrie 2018, el a fost subsecretar de stat în Ministerul de Interne, mutându-se apoi la Ministerul Apărării. Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că după preluarea mandatului de ministru de către Marcel Vela, Chirică și-a suspendat relațiile de muncă în MAI pentru 3 ani.

Mai mult, pe hotnews

Comentarii