VIDEO – Moţiunea de cenzură, citită cu scandal în Parlament

vineri, 10 septembrie 2021, 01:50
4 MIN
 VIDEO – Moţiunea de cenzură, citită cu scandal în Parlament

Moţiunea de cenzură a fost citită, ieri, în şedinţa comună a Camerei Deputaţilor cu Senatul. Nici de această dată, scandalul nu a lipsit de la plen. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Roman a confiscat microfonul de la prezidiu şi a fost evacuat de către parlamentarii AUR. În plin scandal, USR-PLUS a cerut respectarea calendarului pentru votul moţiunii de cenzură dar PSD şi PNL au reuşit să blocheze din nou demersul acestora. Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură sunt în continuare blocate în Parlament. 

Şedinţa de ieri a celor două camere ale Parlamentului pentru citirea moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR a început cu scandal. Co-preşedintele USR PLUS, Dan Barna, şi preşedintele Senatului, Anca Dragu, l-au acuzat pe Florin Roman de încercare de uzurpa conducerea şedinţei. „Ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea“, a spus Barna.

„Am văzut o încercare disperată a unui membru din echipa lui Forin Cîţu de a uzurpa conducerea şedinţei. Ceea ce a făcut astăzi domnul Florin Roman ne aduce aminte exact de momentele cu Iordache şi Dragnea, momente pe care România le credea depăşite“, a afirmat Dan Barna. El a precizat că speră ca votul pe moţiunea de cenzură să aibă loc marţi.

„Nu m-am aşteptat la o asemenea încercare de preluare a puterii, este ceva de neimaginat, dumnealui se ţinea efectiv de microfon“, a declarat, la rândul său, preşedintele Senatului, Anca Dragu. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Roman (PNL), căruia preşedintele Camerei Ludovic Orban i-a delegat atribuţiile, nu a fost lăsat să conducă şedinţa, fiind determinat cu scandal să plece de la tribună. Şedinţa de plen a fost condusă de preşedintele Senatului, Anca Dragu Florin Roman a anunţat că va depune plângere penală „pentru huliganism şi distrugere de documente oficiale, împotriva celor din coaliţia toxică USR-AUR“. El a adăugat că solicită demisia preşedintelui Senatului, Anca Dragu, „pentru ca a încurajat actele de huliganism“.

Orban: O decizie „profund neconstituţională“

Birourile Permanente reunite au decis ieri ca moţiunea de cenzură USR PLUS – AUR să fie citită în aceeaşi zi, la ora 16:00, în plenul Parlamentului. De asemenea, la propunerea UDMR, votul asupra moţiunii se va da după ce Curtea Constituţională se pronunţă asupra sesizării Executivului cu privire la existenţa unui conflct juridic Guvern – Parlament privind moţiunea.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că „este normal“ ca pentru dezbaterea şi votul asupra moţiunii de cenzură să fie aşteptată decizia Curţii Constituţionale. „Nu am comentat niciodată o decizie a CCR, chiar dacă mi-a convenit sau nu“, a susţinut el. Ciolacu a precizat că PSD va vota orice moţiune va fi supusă votului. „Putem pune la vot moţiunea şi, am spus, orice moţiune ajunge la vot va fi votată de PSD“, a declarat el. Decizia Birourilor Permanente reunite de a amâna votul asupra moţiunii de cenzură este profund neconstituţională, a declarat liderul PNL, preşedintele Camerei Ludovic Orban, adăugând că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură „Astăzi, o majoritate din Birourile Permanente reunite a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juriic de natură consttiutţională declanşat de Guvernul României prin primministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul, cu privire la depunerea moţiunii de cenzură. Poziţia mea a fost foarte clară şi limpede – am fost prezent şi nu am votat această propunere.

Nu pentru că doresc să se dezbată moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi această decizie luată de Birourile Permanente reunite este profund neconstituţională“, a declarat Ludovic Orban. El a adăugat că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională nu poate să oprească moţiunea de cenzură, făcând referire la o decizie CCR din 2020. În acest moment nu poate fi estimată o dată în care va avea votul asupra moţiunii, dat fiind că CCR a stabilit ca părţile implicate să transmită până pe 15 septembrie punctele de vedere referitor la sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, urmând ca data şedinţei de judecată să fie stabilită ulterior.

Prefecţii şi subprefecţii USR PLUS, eliberaţi din funcţie

Premierul Florin Cîţu a declarat ieri că, dacă decizia Curţii Constituţionale va da dreptate Guvernului, va cere demisia preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a preşedintelui Senatului. „Cred că am văzut alianţa în care era şi USR când a fost decizia pentru Avocatul Poporului, toată lumea a spus atunci aşteptăm decizia CCR, atunci era şi USR şi era de acord. Să aflăm decizia şi procedura merge mai departe. Nu văd aici nicio problemă. Dacă CCR ne dă nouă dreptate preşedintele Camerei Deputaţilor şi Senatului trebuie să plece“, a afirmat Cîţu.

Pe de altă parte, Florin Cîţu a anunţat ieri eliberarea din funcţie a 14 prefecţi şi a 28 de subprefecţi, precizând că nu vor fi făcute alte numiri pe aceste funcţii. Este vorba despre prefecţii şi subprefecţii propuşi de USR PLUS. Miercuri seară, premierul a eliberat din funcţie secretarii de stat USR PLUS.

 

 

 

Comentarii