VIDEO: Şeful USLIP Iaşi susţine că a fost ameninţat de ministrul Educaţiei

joi, 27 iunie 2019, 11:10
2 MIN
 VIDEO: Şeful USLIP Iaşi susţine că a fost ameninţat de ministrul Educaţiei

Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc astăzi faptul că ar fi fost ameninţat de către ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Adronescu. Preşedintele USLIP Iaşi povesteşte că ar fi primit un telefon de la Ecaterina Adronescu în urmă cu o săptămână, iar aceasta l-ar fi ameninţat cu un proces. 

Laviniu Lăcustă afirmă faptul că ministrul Educaţiei Naţionale ar fi făcut acest lucru pentru că sindicatul profesorilor ar fi cerut efectuarea în mod corect a drepturilor salariale câştigate în instanţă, respectiv plata dobânzilor hotărârilor judecătoreşti. De asemenea, USLIP ar fi cerut şi refacerea calculelor cu privire la aceste hotărâri, deoarece, în urma calculelor făcute de Curtea de conturi la o şcoală din Hârlău, la Liceul Ştefan cel Mare, s-a dovedint că profesorii au primit mai puţini bani. Calculele ar fi fost refăcute şi la şcoli din Rediu, Aroneanu şi Tomeşti, iar, conform afirmaţiilor lui Laviniu Lăcustă, profesorii au primit cu aproximativ 40% mai puţin decât ar fi trebuit.

De asemenea, preşedintele USLIP Iaşi acuză şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi de faptul că ar fi cendat în faţa presiunilor de la Ministerul Educaţiei de a reduce cheltuielile şi, deşi profesorii au primit, prin hotărâre judecătorească, şi plata „dobânzii legale”, care, potrivit OUG 13 din 2011, înseamnă atât dobânda remuneratorie, cât şi dobânda penalizatoare, ISJ a ales să trimită către Minister doar dobânda care însuma cel mai puţin. Acest lucru, afirmă Laviniu Lăcustă, în condiţiile în care şcolile au trimis calculele cu ambele tipuri de dobândă. Momentul afirmaţiei liderului de sindicat cu privire la ameninţările din partea Ecaterinei Andronescu. Min. 14 si 21.40. Vom reveni cu detalii.

Comentarii